Apoteket i Italia: – Det er dopingadvarsel på alle pakkene vi selger

Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping.
Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Dagbladet har vært i kontakt med apoteket hvor landslagslege Fredrik S. Bendiksen kjøpte Johaugs doping-krem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er min feil at Therese Johaug havnet i denne situasjonen. Det er mitt ansvar, sa Bendiksen på pressekonferansen torsdag.

Etter det torsdag ble klart at Therese Johaug har avlagt en positiv dopingprøve, kom spørsmålene fra pressen om hvordan den rutinerte idrettslegen, Fredrik S. Bendiksen, klarte å overse clostebol som ulovlig dopingmiddel i en krem Johaug har brukt.

– Jeg registrerte at det sto clostebol på kremen, men jeg klarte ikke koble det opp mot at det sto på WADAs liste. Jeg har studert det dag og natt, og hvorfor jeg ikke klarte å finne det ut kan jeg ikke gi et svar på, sa Bendiksen.

TV 2 og NRK har i dag i Italia kjøpt den samme kremen som Therese Johaug er dopingtatt for. Den viser en tydelig dopingmerking på pakken. Selve tuben skal ikke være merket.

Under pressekonferansen fikk Bendiksen se bildet til TV 2 på reporterens telefon. Etter å ha studert bildet hadde han følgende kommentar:

– Jeg kan ikke erindre at jeg så et slikt trafikkskilt på den pakken som jeg fikk utlevert. Jeg kan ikke huske at dette sto verken utenpå pakningen eller på selve tuben.

Les også: Therese Johaug har testet positivt: – Den verste uka i mitt liv

Apoteket: – Alle pakkene vi selger er merket

Lege Fredrik S. Bendiksen under pressekonferansen etter at det ble kjent at langrennsløper Therese Johaug er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Lege Fredrik S. Bendiksen under pressekonferansen etter at det ble kjent at langrennsløper Therese Johaug er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nå har Dagbladet vært i kontakt med det aktuelle apoteket. Avisen har fått tilsendt eksklusive biler som viser pakkene med kremen Johaug skal ha brukt. Alle skal ifølge apoteket være merket med et varsel om doping.

– Jeg kan bekrefte at alle pakkene vi selger av Trofodermin inneholder et varsel om doping, sier en ansatt til Dagbladet og fortsetter:

– I tillegg til dopingvarselet står det forklart at kremen inneholder to stoffer: Det ene er Neomycin, som er et antibiotikum, og det andre er clostebol, som inneholder steroider.

Les også : Åpner for Johaug-straff innen to måneder

Produsent: – Alt er merket

TV 2 har snakket med den farmasøytiske produsenten SIT, som lager medikamentet Trofodermin. De opplyser til kanalen at den aktuelle kremen selges med tydelig merking.

Det skal alle forpakningene ha blitt helt siden 2003.

SIT opplyser til TV 2 at det kun finnes en krempakning til salgs i Italia samt en sprayvariant. Begge skal være merket i henhold til italiensk lov.

Det skal også finnes en advarsel i pakningsvedlegget om at Trofodermin kan slå ut som doping for utøvere, ifølge TV 2.

– Jeg leste ikke pakningsvedlegget, jeg leste på esken, sa Bendiksen på pressekonferansen.

Les også: Kowalczyk med stikk til Johaug

Se video: Dette sa Johaug om dopingskandalen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært