Antidoping Norge: – Det er snakk om lave nivåer

Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingenting som tyder på at dette har prestasjonsfremmende effekt, sier medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, om stoffet Therese Johaug har testet dopingpositivt for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antidoping Norge bekrefter at dopingsaken rundt langrennsstjernen Therese Johaug gis høyeste prioritet.

Torsdag kom sjokkbeskjeden om at den norske langrennsstjernen Therese Johaug har testet positivt det forbudte stoffet klostebol.

Prøven ble tatt av Antidoping Norge fredag 16. september. Johaug har allerede forklart at hun fikk i seg klostebol fra medikamentet Trofodermin, som hun brukte for å behandle solbrente lepper.

Les også: Gråtkvalt Johaug: – Jeg har null skyld i denne saken

– Lave nivåer

Antidoping Norge kan fortelle om lave nivåer av det forbudte stoffet.

– Det er snakk om lave nivåer som er forenlig med bruk av krem. Det er ingenting som tyder på at dette skal ha prestasjonsfremmende effekt, ut i fra det som foreligger, sier medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Johansen understreker at det likevel er en alvorlig sak å ha stoffet i kroppen sin. Stoffet er forbudt både i og utenfor konkurranse.

– Medikamentet Trofodermin er ikke registrert i Norge. Det brukes kun i Italia og Brasil. Medisinen inneholder et antibiotikum og klostebol som er et svakt anabolt steroid. Klostebol er sannsynligvis tilsatt for at det skal gro raskere når man har et sår, sier Johansen.

Han legger til:

– Det er veldig fettløselig og tas lett inn gjennom huden og inn i blodbanen, og vil kunne påvises i en dopingprøve. Fordi det er et kroppsfremmed stoff, blir det en dopingsak med en gang det påvises i urin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik reagerer verden på dopingnyheten: – Et jukseland

Kan få inntil to års utestengelse

Juridisk rådgiver i Antidoping Norge, Britha Røkenes, sier de ikke vil kommentere denne konkrete enkeltsaken. Hun sier imidlertid at fire års utestengelse er vanlig for overlagt eller aksom bruk av anabole stoffer som klostebol.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uaktsom bruk av slike stoffer kan føre til inntil to års utestengelse, men omstendigheter i individuelle saker kan føre til kortere utestengelse.

– Utøver må bevise at vedkommende ikke brukte stoffet overlagt. Vi gjør det vi kan, og trenger tid til å hente inn all informasjon, også det som kan være til gunst for utøveren, sier Røkenes under pressekonferansen.

Medisinsk sjef Johansen er tydelig på at landslagslege Bendiksen ikke har gjort jobben sin godt nok.

– Det er ikke alltid man får tak i de medikamentene man ønsker i utlandet, og da er det viktig å lese pakningsvedlegget på det man bruker nøye. Det har legen sagt at han ikke har gjort. Det skal ikke skje på dette nivået.Man må alltid sjekke innholdsfortegnelsen, sier Johansen.

Les også: Landslagslegen trekker seg: – Det er min feil at Therese Johaug havnet i denne situasjonen

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil behandles grundig

– Vi vil nå følge våre rutiner og sikre at denne saken blir opplyst på en best mulig måte før vi legger den fram for vår uavhengige påtalenemnd. Dette er en trist sak for de involverte parter og vi har stor forståelse at det er en tøff belastning for de som er direkte berørt, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solheim understreker at saken selvsagt har høyeste prioritet hos Antidoping Norge.

– Nå er det viktig at den behandles grundig og at vi sikrer at alle sider av saken opplyses på best mulig måte, også de forhold som taler til utøvers gunst, slik at vi kan legge den fram for Påtalenemnden for vurdering, sier han.

Påtalenemnden behandler saken til Therese Johaug, og avgjør om den skal henlegges eller føres for NIFs domsorgan.

Påtalenemden utpekes av Antidoping Norges styre, men tar beslutninger uavhengig av styret og Antidoping Norges administrasjon.

Se hele pressekonferansen under:

Les også:

Frykter for Norges omdømme etter Johaug-avsløring