Gråtkvalt Johaug: – Jeg har null skyld i denne saken

Johaug brast ut i gråt sekundet hun møtte pressen. Under pressekonferansen sa skiløperen at hun skal stå rakrygget i dette, og jobbe hardt for å bevise sin uskyld.

Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er helt knust. Vanvittig fortvilet og forbannet over situasjonen jeg har kommet i. For meg er dette helt ubeskrivelig. Det finnes ikke ord som beskriver hvor jævlig jeg har hatt det en uke nå, sier Therese Johaug til et samlet pressekorps torsdag.

Hun fikk vite at hun hadde testet positivt på en dopingprøve for åtte dager siden. Det er Johaug selv som har tatt avgjørelsen om å offentliggjøre hendelsen før saken er ferdigbehandlet av Antidoping Norge.

Landslagslege Fredrik S. Bendiksen tar på seg full skyld for at Johaug testet positivt, og trekker seg med umiddelbar virkning fra kvinnelandslaget i langrenn etter hendelsen.

– Jeg er dypt ulykkelig for at jeg ikke oppdaget dette, og for at jeg har satt Therese i denne situasjonen. Vi er begge oppriktig fortvilet. Jeg som doktor har sviktet og ikke gjort jobben så godt som jeg skulle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under bildet.

Her forteller landslagslegen at han trekker seg:

Hadde ikke aktuell salve med seg

Bendiksen forteller at han ikke hadde den sårsalven han helst ville bruke med seg i legekofferten da Johaug kom til han for å få hjelp med såret hun hadde fått på leppen sin.

Derfor så han seg nødt til å dra på det lokale apoteket for å få hjelp. Heller ikke der hadde de den salven Bendiksen etterlyste.

Dermed kjøpte landslagslegen to andre salver til Johaug. Etter at den første ikke ga noen effekt på såret de første to dagene, tok Therese Johaug i bruk kremen Trofordermin som inneholder stoffet klostebol, som står på dopinglistene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg registrerte ikke der og da at dette var et forbudsstoff på WADAs liste, og fikk det rett og slett ikke med meg. Jeg har studert mye både dag og natt de siste åtte dagene for å skjønne hvorfor klarte jeg ikke finne ut av det. Det har jeg ikke noen god forklaring på, sier Bendiksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frykter for Norges omdømme etter Johaug-avsløring

TV 2: Pakken merket «doping»

TV 2 har fått tilgang til en pakke av kremen Trofodermin kjøpt i Italia torsdag. TV-kanalen legger ved et bilde der det kommer tydelig fran at pakken er merket med et forbudttegn og ordet DOPING.

På pressekonferansen sier Bendiksen han ikke så noe merking av pakken han kjøpte. Han leste heller ikke pakningsvedlegget, der det skal ha stått klart og tydelig at medikamentet inneholdt klostebol.

– Jeg leste ikke pakningsvedlegget. Jeg leste bare på esken.

Han anslår at Johaug brukte 3,5 gram av kremen.

Bendiksen har jobbet med idrettsmedisin i 36 år, og sier han aldri har befunnet seg i en lignende situasjon tidligere.

Slik skal pakken til medikamentet Trofodermin se ut:

Den polske langrennsløperen Justyna Kowalczyk har delt bildet på Twitter sammen med kommentaren: «Fin pakke på dette medikamentet».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Johaug kan bli utesteng i opptil to år

Stolte på legen

Ifølge Bendiksen brukes ikke i noe medikament i Norge eller for eksempel USA.

– Det er et anabolt steroid som brukes av kroppsbyggere særlig i Brasil. Det finnes i Brasil, Italia og muligens et par andre land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Johaug på sin side har hatt full tillit til landslagslegen.

– Jeg spurte Fredrik om den sto på dopinglista, og fikk svaret nei. Jeg brukte medikamentet som anvist av legen. Han er idrettslege med over 30 års erfaring. Jeg hadde ingen grunn til ikke å stole på det han sa til meg.

Landslagslegen håper Antidoping Norge forstår at Johaug er uskyldig i saken, selv om hun er juridisk ansvarlig som utøver.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Se alt Johaug sa om dopingskandalen:

Vurderer akutte tiltak

Leder for langrennskomiteen, Thorbjørn Skogstad, forteller at komiteen vurderer om det er nødvendig å gjøre noen akutte tiltak mot det medinske teamet til landslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når vi får to sånne episoder som det her i løpet av kort tid er det naturlig at det stilles spørsmål ved om vi har kontroll på våre rutiner. Det er vi som har ansvaret for å påse at dette er på plass.

I kjølvannet av astma-saken til Martin Johnsrud Sundby i sommer, ble det opprettet et granskningsutvalg som skal undersøke om langrennslandslaget har gode nok rutiner.

– De er godt i gang med arbeidet sitt, men har ikke kommet med noen rapport ennå. Når denne situasjonen oppstår midt i arbeidet til granskningsutvalget, er det naturlig at vi undersøker om det er nødvendig å gjøre noen akutte tiltak mot helseteamet, sier Skogstad.

– Det vil ikke være riktig av meg å si hvilke konsekvener dette vil få for det medisinske teamet der vi er nå. Vi må få bruke litt tid på dette.

Les også: Slik reagerer verden på dopingnyheten: – Et jukseland