Skylder på legen

Therese Johaug har testet positivt: – Den verste uka i mitt liv

Følg pressekonferansen direkte her fra kl 12:15.

Langrennsstjernen Therese Johaug har testet positivt på et forbudt stoff. Landslagslege Fredrik S. Bendiksen tar på seg all skyld og trekker seg med umiddelbar virkning. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Therese Johaug har testet positivt på stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe. Solforbrenningen pådro hun seg under høydetrening med langrennslandslaget i Italia i slutten av august, skriver skiforbundet i en pressemelding.

– Jeg er helt knust, vanvittig fortvilet og forbannet over situasjonen jeg har kommet i. Situasjonen er ubeskrivelig, og det finnes ikke ord som beskriver hvor jævlig jeg har hatt det i en uke nå. Jeg vil fortelle alle sammen hva som har skjedd, og jeg skal sitte her rakrygget og fortelle alt for jeg har null skyld. Det har vært en vanvittig belastning å holde på dette en uke nå, sier en gråtkvalt Therese Johaug.

Skiforbundet holder pressekonferanse akkurat nå! Se sendingen øverst i saken.

– Dette har vært den verste uken i hele mitt liv. Jeg fikk en krem fra Fredrik for å behandle en solbrent leppe, og mange av dere som sitter her nå, var i Livigno og så at jeg hadde et stort problem. Han gikk på apoteket der, kjøpte kremen og ga den i hånda mi. Jeg spurte om den sto på dopinglisten, han sa nei og jeg brukte den som anvist. Fredrik er legen min, landslagslege, ekspert på medisin og har over 30 års erfaring. Jeg hadde full tillit til ham, og ingen grunn til ikke å stole på ham, sier Johaug.

Solforbrenningen pådro hun seg under høydetrening med langrennslandslaget i Italia i slutten av august, ifølge skiforbundet.

Den norske legen Fredrik S. Bendiksen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Den norske legen Fredrik S. Bendiksen Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Landslagslegen tar på seg alt ansvaret.

– Jeg er dypt ulykkelig for at jeg har satt Therese i denne situasjonen, sier lege Fredrik S. Bendiksen.

Det er bare tre måneder siden nyheten kom om at Martin Johnsrud Sundby ble utestengt for feil bruk av astmamedisin.

Antidoping Norge uttaler i en pressemelding at de ikke kommer til å kommentere saken før en pressekonferanse senere i dag.

Legen forsikret Johaug

Landslagslege Fredrik S. Bendiksen tar ansvaret for at Johaug fikk i seg stoffet.

I Livigno tok landslagslege Fredrik S. Bendiksen ut to kremer for sårbehandling på et italiensk apotek. En av de to kremene var av typen Trofodermin. Denne kremen ga Bendiksen til Johaug, ifølge skiforbundet.

– Jeg har og tar ansvaret for at Therese har fått i seg det ulovlige stoffet clostebol via kremen Trofodermin, sier landslagslege Fredrik S. Bendiksen, som er dypt ulykkelig over den situasjonen han har satt Therese i.

Ifølge pressemeldingen til skiforbundet, skal Johaug ha spurt legen om kremen var tillatt å bruke.

Therese Johaug Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Therese Johaug Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Therese er en utrolig rettskaffen person og utøver som er nøye og nøyaktig i alt det hun gjør. Det viktigste for meg nå er å gjøre alt jeg kan for at hun ikke blir straffet fordi hun har brukt en krem som jeg forsikret henne om var lovlig å bruke, sier Bendiksen.

Fredag 16. september i år ble det tatt en urinprøve av Johaug. Hun oppga da at hun hadde brukt kremen Trofodermin. I urinprøven ble stoffet clostebol funnet, som er i WADAs liste over forbudte stoffer.

Tirsdag 4. oktober 2016 ble hun informert av Antidoping Norge om funnet i urinprøven.

– Jeg tar aldri noe uten å sjekke det først

I et intervju med lokalavisen Østlendingen for to uker siden uttalte Therese Johaug at hun alltid var nøye med forhåndssjekk av medikamenter hun brukte eller fikk tilbudt.

– Jeg tar aldri noe jeg får tilbudt eller kommer over uten å sjekke det først. Enten det er en salve eller en te, sa 28-åringen til Østlendingen under langrennsjentenes møte på Kvitfjell i slutten av september.

Johaug har slitt med munnsår og har brukt salver og kremer som behandling.

– Jeg sjekker både én, to og tre ganger, sa hun.

Skipresidenten: – En forferdelig trist dag

Skipresident Erik Røste Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Skipresident Erik Røste Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Dette er en forferdelig trist dag. Nå er vi mest opptatt av Thereses og Fredriks ve og vel, sier skipresident Erik Røste. Vi står sammen i denne vanskelige situasjonen. Skistyret er bekymret for at norsk langrenn igjen har havnet i en så krevende situasjon og er opptatt av at langrennskomiteen tar grep for å hindre at dette skjer igjen, sier skipresident Erik Røste.

Leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, varsler strakstiltak.

– Dette er en alvorlig situasjon både for Therese Johaug, Fredrik Bendiksen og Norsk langrenn. Langrennskomiteen har innkalt landslagsledelsen til møte for å vurdere eventuelle strakstiltak. Denne konkrete saken kan vi ikke kommentere ytterligere før den er ferdigbehandlet av Antidoping Norge, sier Skogstad.

Avlyste kickoff

65 norske skistjerner skulle presenteres i et stort show i Oslo i dag. Nå er det avlyst, meldte NTB.

I stedet innkaller Norges Skiforbund til en pressekonferanse på Ullevaal senere i dag.

– Foreløpig har jeg ingen kommentar, sier skiforbundets kommunikasjonssjef Espen Graff til Aftenposten.

Håkon Wibstad i skiforbundet styre sier følgende til avisen:

– Dette har jeg ikke lyst til å kommentere. Vi prøver å gjøre dette så ryddig vi kan. Jeg kan ikke snakke med deg om dette.

Les saken: Sundby anker ikke dopingdommen

Legens forklaring

Therese ringer meg 28. august og var ute av seg og hadde det vondt. Fortalte at hun var kraftig solforbrent. Vi snakket om at hun hadde følelsen av nesten å ha fått heteslag, og hvis jeg husker riktig snakket vi sammen de to påfølgende dagene bare for å høre hvordan det gikk. Om Therese skulle reise hjem, eller reise til Livigno. Vi ble enige om at hun dro til Livigno. Jeg traff henne der den 1. september, og vi ble enige om at dette ikke så bra ut. Jeg sjekket legekofferten, men der hadde vi ikke det jeg skulle ha, så da sa jeg at jeg måtte ut i Livigno og sjekke apoteket. Det gjorde jeg den 3. september. De hadde ikke det jeg var ute etter opprinnelig, og jeg forklarte apoteket hva som var feil og spurte hva vi kunne bruke. Da tenker apotekeren seg litt om, og kommer med to kremer, blant annet Trofodermin. Etter å ha brukt den første kremen i to dager uten effekt, hentet jeg den andre. Da spurte Therese om kremen var grei å bruke, om den var i konflikt med antidopingreglementet. Da sa jeg at nei, det er den ikke. At den kan du bruke, sier Bendiksen.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært