Landslagets supporterklubb: La oss slippe Høgmo

Oslo 20161011. VM-kvalifisering fotball menn: Norge-San Marino. Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo under VM-kvalifiseringskampen mellom Norge og San Marino på Ullevaal stadion. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Oslo 20161011. VM-kvalifisering fotball menn: Norge-San Marino. Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo under VM-kvalifiseringskampen mellom Norge og San Marino på Ullevaal stadion. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fotballandslagets supporterklubb, Oljeberget, har fått nok. I et åpent brev til fotballpresident Terje Svendsen krever de at Per-Mathias Høgmo har ledet sin siste landskamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er første gang landslagets offisielle supporterklubb tar opp trenerspørsmålet.

– Vi har dessverre mistet all tro på hovedtrener Per Mathias Høgmo. Det skrives mye på Internett av forskjellige mennesker med varierende kompetanse, men vi håper det betyr litt ekstra når det kommer fra de som faktisk bruker tid og penger på å stille opp på landskamper for å støtte laget. Det er faktisk gått så langt nå at 90 prosent av medlemmene våre nå mener at Høgmo må gå, skriver president Lars Olav Karlsen i et åpent brev på klubbens hjemmeside.

Les hele brevet nederst i saken!

På landskampen mot San Marino onsdag var i overkant av 100 supportere fra Oljeberget på plass.

Da San Marino utliknet etter 54 minutter, var det flere på tribunen som jublet. Lederen i supporterklubben, Lars Olav Karlsen, sier ingen i supporterklubben jublet for bortelagets scoring, men at fotballpresidenten bør ta det som et tydelig tegn på misnøye.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når egne supportere så til de grader jubler over motstanderens mål er det ett sterkt og tydelig tegn på total resignasjon, og slik kan vi ikke ha det, og derfor kommer dette brevet, skriver Karlsen.

Høgmo: – Jeg er rett mann

Selv var Per-Mathias Høgmo sikker etter kampen på at han er rett mann til å lede Norge videre.

– Vi har en kvalifisering bak oss som var en av de beste siden 2000. Vi har fått en litt treg start i høst, men vi har hatt voldsomt mye skader hele dette året. Nå håper jeg vi får spillere tilbake etter hvert, sa Høgmo på spørsmål fra NTB om hvorfor han er rett mann i sjefsjobben også framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var fotballpresident Terje Svendsen som åpnet for at Høgmos jobb skulle evalueres etter San Marino-oppgjøret. Det skjedde på flyplassen etter 0-1-tapet i Aserbajdsjan lørdag.

Les også: Selnæs-utbrudd avslørt: – Dere er så helvetes dårlige

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspert mener Høgmo bør få fortsette

Flere eksperter har de siste dagene tatt til orde for at Høgmø bør slutte. NRKs fotballekspert, Karl Petter Løken, mener Høgmo bør fortsette.

Løken mener i hvert fall at det ikke bør komme et trenerskifte før neste kamp.

– Hadde dette endt med uavgjort, kunne ikke Høgmo ha fortsatt. Da hadde troen på det norske landslaget blitt borte og lufta vært helt ute av ballongen med tanke på sponsorer og generelt, sier Løken til NTB.

– Jeg tror Høgmo kommer til å sitte i hvert fall til etter kampen mot Tsjekkia. Er vi etter den ikke med i kampen om andreplassen i puljen, så bør man se i retning av en ny trener.

Les saken: Høgmo bør få fortsette

Her er brevet i sin helhet:

Jeg håper du fikk det med deg i går – men vi var litt i overkant av 100 stykker og vi holdt koken stort sett hele kampen for å holde stemningen oppe, selv om det ikke alltid var like enkelt med tanke på at Norge ikke scoret egne mål før helt mot slutten av kampen. Du la kanskje også merke til at selv om det ble knusk stille hos oss da San Marino scoret så var det stor jubel på resten av tribunen på tross av at San Marino stilte med nøyaktig 0 supportere. Når egne supportere så til de grader jubler over motstanderens mål er det ett sterkt og tydelig tegn på total resignasjon, og slik kan vi ikke ha det, og derfor kommer dette brevet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har dessverre mistet all tro på hovedtrener Per Mathias Høgmo. Det skrives mye på internett av forskjellige mennesker med varierende kompetanse, men vi håper det betyr litt ekstra når det kommer fra de som faktisk bruker tid og penger på å stille opp på landskamper for å støtte laget. Det er faktisk gått så langt nå at 90% av medlemmene våre nå mener at Høgmo må gå.

Høgmo klarte i går å gå ut å si at han avsluttet forrige kvalik bedre enn noen andre de siste 15 årene – men like vel taper han kamper som i utgangspunktet er en gavepakke, og vi gruer oss til å finne ut hvor langt ned på FIFA rankingen vi er nå. (En ranking Høgmo viser liten interesse for – men som avgjør hvilke lag vi kommer i gruppe med i kvaliker). I fjor dro vi i hopetall til Ungarn for å være tilstede og støtte laget i den viktige kampen for å komme til EM, og Høgmo takket supporterne med å stille uten en eneste spiss til å score de målene vi trengte. En skulle nesten tro at man ville sikre seg at man IKKE vant, men så galt kan det vel ikke være. Så kan en si at man gamblet for å få ett moment – men når Høgmo i etterkant går i dekning og etter flere måneder sier at han ikke angrer en eneste ting, ja da må en lure på om han vet hva han driver med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk ler når Høgmo har pressekonferanse, og det er fordi det han sier er så latterlig at man ikke kan ta det seriøst. Hvordan er det mulig etter den utrolig flaue kampen mot Aserbajdsjan å gå ut å si at vi gjorde mye bra og vi hadde en god treningsuke? Det har overhode ingenting å si om de har hatt det stas på trening, som landslag er det eneste som betyr noe poeng. Etter å ha slått San Marino i går, ett lag som ikke har scoret ett eneste mesterskapsmål på bortebane på 15 år men som utrolig nok klarte det på Ullevaal, går han ut å sier at han er rett mann for landslaget nesten fordi han vant mot San Marino? Er det virkelig på ett så lavt nivå vi legger oss?

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg har Høgmo fått igjennom tidenes dyreste regime fordi landslaget vårt skal «proffesjonaliseres». Ifølge statistikken før de to siste kampene gjør vi det dårligere enn under siste perioden til Drillo – og han fikk fyken på dagen og ble tuppet ut på en forferdelig måte, fordi det var essensielt at Høgmo fikk starte på snuoperasjonen. Nå har han forsøkt i 3 år – og vi gjør det dårligere enn før han begynte. Så lang tid kan vi ikke holde på – vi må ha inn en trener som tar utgangspunkt i de spillerne vi har og bruker dem best mulig for å ta poeng, som jo tross alt er derfor vi spiller kamper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vær så snill – la oss slippe flere kamper med Høgmo. La oss få inn en trener som gjør at vi får troa på at han vet hva som skal til for å vinne kamper, en trener som kommuniserer at dårlige kamper er dårlige slik at vi kan tro han når han sier at vi skal jobbe for å gjøre det bedre. Er ikke laget bedre så godtar vi tap, og vi støtter opp videre for å bygge videre – men vi trenger en trener som gir inntrykk av at han skjønner hva han driver med, en trener som ikke taper så til de grader mange kamper som vi i realiteten skulle slått.

Vi skal uansett gjøre vår jobb, som er å komme på landskamper å jobbe for så bra stemning som bare mulig, så håper vi at dere tar de rette beslutningene rundt trenerspørsmålet.

For Oljeberget Supporterklubb

Lars Olav Karlsen