Diomande-perle styrte Norge unna havari

Høgmo: – Jeg er rett mann til å lede laget videre. Se video.

De norske fotballgutta hanglet seg til 4-1-seier over miniputten San Marino i VM-kvalifiseringen tirsdag. Per-Mathias Høgmo mener han er rett mann til å lede laget videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdagens kamp kan imidlertid ha vært Høgmos farvel som landslagstrener selv om målene til slutt kom. Selv mener Høgmo at så ikke blir tilfellet.

– Vi har en kvalifisering bak oss som var en av de beste siden 2000. Vi har fått en litt treg start i høst, men vi har hatt voldsomt mye skader hele dette året. Nå håper jeg vi får spillere tilbake etter hvert, sa Høgmo på spørsmål fra NTB om hvorfor han er rett mann i sjefsjobben også framover.

Han avviste alle antydninger om den bebudede evalueringen i NFFs styre kan ende med at han går av.

– Jeg er rett mann til å lede dette laget. Takk, sa Høgmo før han forlot tirsdagens pressekonferanse.

Tøff kamp

Norge måtte grave dypt for å slå San Marino. Innbytter Adama Diomande skrudde inn 2-1 etter 76 minutter. Scoringen, et nydelig skudd, reddet Norge på vei unna det som kunne blitt tidenes ydmykelse.

Martin Samuelsen la på til 3-1 kort etter. Også han startet kampen på reservebenken. Joshua King grep sjansen like etter og gjorde 4-1. Norge skapte ganske mye etter pause.

Ni minutter ut 2.-omgangen kontret San Marino med én mann mot fire norske spillere.

Etter litt kluss skjøt Mattia Stefanelli inn 1-1 bak Rune Almenning Jarstein. De glade amatørene jublet som om de hadde vunnet VM-finalen. Det var nasjonens aller første bortemål i en VM-kvalifisering siden 2001 mot Litauen.

– Det er helt utilgivelig at vi gir bort det målet. Irritasjonen er stor over den situasjonen. Helt unødvendig, sa Høgmo om den situasjonen.

For 24 år siden var San Marino-trener Pierangelo Manzaroli med på å tape 0-10 som spiller på Ullevaal.

Ubetydelig?

Landslagssjef Høgmo avviser at han ante uråd – selv på 1-1.

– Overhodet ikke. Jeg har vært for lenge i gamet til det. Det er viktig å være tålmodig, sa han.

– Vi hadde ess i ermet, og visste at vi hadde spillere som kunne komme inn og åpne opp kampen, tilføyde landslagssjefen.

Tirsdagens resultat har høyst sannsynlig ikke noe å si for Høgmos framtid. San Marino – i perioder med en 6-3-1-formasjon – står med én seier på sine 138 spilte landskamper og er et lag «alle» slår.

Får Norge ny landslagssjef i løpet av en måneds tid? Nei, mener Høgmo.

Byttet kan også komme før bortekampen mot Tsjekkia 11. november. En trenerevaluering innad i NFF starter trolig for full styrke allerede onsdag.

Ståle Solbakken pekes ut på som den soleklare kandidaten. Han får nok jobben om han selv ønsker den.

Men kampen om ham vil uansett bli tøff i tiden som kommer.

Blåste

Treneren må som alltid ta den store støyten når resultatene uteblir. Spillermateriellet Høgmo jobber med er heller ikke egnet til å skremme særlig mange.

Høgmo overtok fra Egil «Drillo» Olsen høsten 2013, og det skjedde til mye støy. Olsen ville – tross at han var sliten – gjerne fullføre EM-kvalifiseringen, men han ble kastet på dør.

Høgmo-perioden har vært fylt av nye tanker, store ord, periodevis god entusiasme og altfor svake resultater.

Derfor kan dette fort være fasiten omgjengelige Høgmo etterlater seg:

10 seirer

7 uavgjort

17 tap

Målforskjell: 32-47

Kamper uten norske mål: 16

Sluttspill: 0

FIFA-ranking per 15. september: 70.

Les også: Slik var laget mot San Marino

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært