Meny

Kristoff blir norsk spydspiss i VM

Alexander Kristoff blir norsk VM-kaptein. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alexander Kristoff blir frontfigur på et sterkt norsk fellesstartlag i sykkel-VM i Qatar. Lars Petter Nordhaug blir som ventet hjemme.

Det ble klart da landslagssjef Stig Kristiansen presenterte uttaket til mesterskapet i oktober tirsdag.

– Kristoff blir vår spydspiss, sier Kristiansen tydelig.

– Han står med et titalls seiere i år og over 20 i fjor. Jeg trenger ikke stå her og fortelle at Kristoff er en bra sykkelrytter, resultatene hans taler for seg selv, fortsetter landslagssjefen til NTB.

Kristoff får med seg Vegard Breen, Sondre Holst Enger, Edvald Boasson Hagen, Vegard Stake Laengen, Daniel Hoelgaard, Kristoffer Skjerping, Sven Erik Bystrøm, Truls Engen Korsæth i jakten på medalje i VM.

– Vi har valgt å fylle opp plassene fordi vi mener det er realistisk å tro på medalje, og da må vi gjøre det vi kan for å dekke opp om de sjansene. Disse VM-sjansene kommer ikke løpende etter oss, så når de først er der så må vi forsøke å ta dem, sier Kristiansen, og sikter til at VM-løypa i Doha passer det norske laget bra.

Nordhaug ikke med

Det betyr at det som ventet ikke ble plass til veteranen Lars Petter Nordhaug.

Kristoff blir Norges kaptein i Qatar. Den flate og tekniske VM-løypa passer Katjusja-syklisten meget godt, og 29-åringen har tidligere vist at han behersker forholdene i Qatar meget godt. På merittlista har Kristoff allerede seks etappeseirer fra Tour of Qatar.

– Så har vi to sultne jokere å støtte oss på dersom det skjer noe med Kristoff. Både Edvald og Sondre er kapable til å gå inn i rollen som vår avslutter dersom det skjer noe med Kristoff. Vi må ha tenkt på ulike scenarioer og snakket om muligheter på forhånd. Så gjelder det for rytterne å utøve det, sier Kristiansen.

Første gang siden 2009

Kristoff var den av nordmennene som plasserte seg best på fjorårets VM-fellesstart i amerikanske Richmond. Der ble han til slutt nummer fire.

Edvald Boasson Hagen og Vegard Stake Laengen blir Norges representanter i temporittet i VM. Førstnevnte har hamstret NM-gull i disiplinen de siste årene, men lyktes ikke på OL-tempoen i Rio nylig.

Norge stiller også et slagkraftig mannskap på kvinnesiden i Qatar. I landeveisrittet skal Emilie Moberg, Cecilie Gotaas Johnsen og Katrine Aalerud.

Totalt har Norge 26 utøvere på start i Doha. Det skal også kjempes om edelt metall i U23- og juniorklassene for begge kjønn.

– Jeg vet at dette er den største troppen vi noensinne har sendt til et VM, sa landslagssjef Kristiansen tirsdag.

Blant de store

Sist Norge hadde ni syklister på start under en VM-fellesstart for menn var i 2009 sveitsiske Mendrisio i 2009. Da ble Kurt Asle Arvesen bestemann med 12.-plass. Med seg på laget hadde han blant andre Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd.

Kun ni andre nasjoner får stille med full kvote på herresiden i Qatar. Store sykkelnasjoner som USA, Russland og Tyskland har kun seks mann på start.

Til grunn for tildelingen av VM-plassene ligger blant annet Det internasjonale sykkelforbundets nasjonsranking. Der er Norge i øyeblikket helt opp på niendeplass. De ti beste får stille nimannslag i Qatar – forutsatt at man har like mange ryttere inne blant de 300 beste på den individuelle rankingen.

Nasjoner som ikke oppfyller det sistnevnte kravet, kan likevel få to ekstra plasser som følge av plasseringen på den kontinentale rankingen – i Norges tilfelle den europeiske nasjonsrankingen. Der er Norge i øyeblikket nummer seks som følge av jevnt gode resultater denne sesongen.

Norges tropp til sykkel-VM i Qatar:

VM-uttak sykling tirsdag, 9.-16. oktober i Doha:

Fellesstart, elite menn:

Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Vegard Stake Laengen, Daniel Hoelgaard, Sven Erik Bystrøm, Sondre Holst Enger, Vegard Breen, Truls Engen Korsæth, Kristoffer Skjerping.

Tempo, elite menn:

Edvald Boasson Hagen, Vegard Stake Laengen.

Fellesstart, U23 menn:

Kristoffer Halvorsen, Amund Grøndahl Jansen, Anders Skaarseth, Ole Forfang, Fridtjof Røinås, Rasmus Fossum Tiller.

Tempo menn U23:

Rasmus Fossum Tiller.

Fellesstart, junior menn:

Iver Knotten, Andreas Leknessund, Sedrik Ullebø, Ludvik Aspelund Holstad, Joakim Kjemhus, Håkon Lunder Aalrust.

Tempo menn junior:

Iver Knotten, Andreas Leknessund.

Fellesstart, elite kvinner:

Cecilie Gotaas, Katrine Aalerud, Emilie Moberg.

Fellesstart, junior kvinner:

Susanne Andersen, Ingvild Gåskjenn.

Tempo kvinner junior:

Susanne Andersen.

Populært