Russland avviser hacking-innblanding

Russlands idrettsminister Vitalij Mutko avviser russisk statlig innblanding.
Russlands idrettsminister Vitalij Mutko avviser russisk statlig innblanding. Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Russisk idrettsminister benekter at myndighetene er innblandet i hackerangrepene mot Verdens Antidopingbyrå (WADA). Nå tar Antidoping Norge grep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske gruppen Fancy Bears skal de siste ukene ha brutt seg inn i WADAs databaser og skaffet seg tilgang til sensitive medisinske opplysninger om en rekke store idrettsstjerner. Tennissøstrene Serena og Venus Williams er to av dem.

Russiske myndigheter er ikke innblandet i hackerangrepene mot Verdens Antidopingbyrå (WADA), hevdet idrettsminister Vitalij Mutko onsdag.

– Nei. Hvordan, hvordan, svarte Mutko da han møtte pressen under Det europeiske fotballforbundets ekstraordinære kongress i Aten.

WADA har selv opplyst at gruppen bak dataangrepet skal ha tilhold i Russland.

Les også: WADA-rapport avdekket utstrakt doping i Russland

Avviser bevis

Mutko hevder på sin side at antidopingbyrået ikke har lagt frem noen håndfaste bevis på at så er tilfellet.

– Hvordan kan dere bevise at de er hackere fra Russland. Dere gir Russland skylden for alt, sa den russiske idrettsministeren torsdag.

Mutko avviser enhver kjennskap til saken.

– Vi er også bekymret fordi de (hackerne) har de samme dataene om russiske utøvere. Vi kan også bli ofre, sa han.

Idrettsministeren henviste videre til at Russland har en egen databeskyttelsesløv. Enhver som finnes skyldig i å stjålet personlig informasjon, kan bli straffeforfulgt.

Flere utøvere rammet

Tennissøstrene Serena og Venus Williams er blant utøverne som har fått offentliggjort private medisinske forhold etter datainnbruddet i WADA.

Antidopingbyråets sjef Craig Reedie sier på sin side følgende i et radiointervju med BBC:

– Russland har på aller høyeste nivå sagt at man har problemer, men det virker fortsatt som de på noe vis lever i fornektelse. Om vi skal få det største landet i verden kompatibelt når det gjelder antidopingarbeidet, hjelper ikke dette.

Les også: Putin fnyser av dopingrapporten: – Anklagene er ubegrunnet

Antidoping Norge endrer rutiner etter hackerangrep

Antidoping Norge endrer sine datasystemer etter hackerangrepet mot WADA.

Datasystemet ADAMS (Anti-Doping Administration and Management System), som er WADAs system for utøvere til å legge inn utøverinformasjon, er samme system som benyttes av internasjonale særforbund og nasjonale antidopingbyråer for å planlegge og følge opp dopingkontroller. Det benyttes også til å lagre informasjon og behandle det som kalles medisinske fritak.

Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, tar grep. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, tar grep. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Les også: Antidoping Russland suspendert av WADA

Antidoping Norge har benyttet seg av systemet i flere år.

– Med de siste dagers opplysninger, ser vi nå behov for å endre våre rutiner til vi har brakt klarhet i situasjonen etter hackerangrepet mot ADAMS. Vi vil med umiddelbar virkning slutte å bruke ADAMS for å behandle medisinsk fritak da disse inneholder medisinsk informasjon. Vi har samtidig bedt WADA om å fjerne den medisinske informasjon som ligger ved de medisinske fritak som er utstedt av Antidoping Norge siden vi startet å bruke ADAMS til dette formålet ca. 1. juni i år, sier daglig leder Anders Solheim i en pressemelding.

– Tas på alvor

Han sier det er for tidlig å si hva som nå skjer videre.

– Jeg opplever at WADA tar denne situasjonen på alvor, men vi ønsker å gjøre det vi kan for å sikre at ikke ytterligere informasjon kommer på avveie, sier Solheim.

140 norske utøvere skal i øyeblikket benytte ADAMS til blant annet å gi beskjed om hvor de til enhver tid befinner seg.

– Vi har i dag ikke noe informasjon om at norske utøvere er rammet av hackernes angrep, og WADA har sagt at de skal orientere oss umiddelbart om de får informasjon om at dette berører norske utøvere. Vi vil likevel ta våre forholdsregler slik situasjonen er nå, sier Solheim.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært