Hestedop-saken: Ekspert har ingen tro på vitamintilskuddteori

Buer om positive dopingprøver: – Smerter oss. Se video.

Dopingsakene fra Oslo Grand Prix slo ned som en bombe i travmiljøet i Europa torsdag. Forklaringen fra treneren Fabrice Souloy avfeies helt av en professor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dopingsaken Oslo GP trav:

Tre travhester fra samme stall (i Frankrike) har avlagt positiv dopingprøve i Oslo Grand Prix i juni. I tillegg skal Timone E.K. (vant et annet løp samme dag) også være avslørt. Dette ble klart etter restesting av nedfryste prøver.

  • Treneren: Franske Fabrice Souloy – Europas mest suksessrike i vel ti år. Hans hester har vunnet alt som er å vinne av storløp – flere ganger. Mange av de skandinaviske hestene (også flere norske) han har fått i trening, forbedrer sine prestasjoner radikalt. Souloy er kjent for nytenkning i treningsmetoder og har et toppmoderne treningssenter i Normandie
  • Lionel: Ble nummer seks i Oslo-løpet 12. juni. Han har tjent 6,9 millioner kroner siden flyttingen til Frankrike for snart to år siden. Helt norskeid.
  • Your Highness: Vant løpet og fikk 1,5 mill. kroner for det. Er halvt norskeid (en gjeng kompiser) og har løp inn vel 7 millioner siden hun kom i trening hos Souloy.
  • Un Mec d'Heripre: Ble nummer tre i OGP og har travet inn vel 5 millioner dette året. Franskeid.
  • Premiene: Nuncio får seieren og 1,5 mill. etter de positive dopingprøvene. Norske Papagayo E (skadd og karrieren kan være over) rykker opp fra fjerde- til andreplass og får dermed 620.000 kroner mer i pengepremie. Norske Support Justice går fra femte til tredjeplass. B.B.S. Sugarlight rykker opp til femte.

Franskmannen sier at han har mottatt et nytt vitamintilskudd og at alt stammer derfra.

– Vi er selvfølgelig i sjokk. Treneren hevder at grunnen til de positive prøvene er bytte av leverandør av vitamintilskudd, sier Oskar Eidsaa til NTB.

Han er deleier av Your Highness som vant det aktuelle løpet og som nå mister seieren og en premie på 1,5 millioner kroner.

Bakgrunn: Oslo Grand Prix-vinner dopingavslørt

Deleier til hesten Lionel, Gøran Antonsen, sier til Trav og Galopp-Nytt «at slik saken står nå, så skal hesten flyttes fra Souloy»

Sjefveterinær og professor Birgit Ranheim, som leder hestesportens utvalg for utredning av dopingsaker, stilte seg på spørsmål fra NTB tvilende til at Souloys hester han ha fått de høye koboltverdiene utilsiktet i forbindelse med bytte av vitemintilskuddsleverandør.

– Det er gjort et stort antall forsøk med mange ulike B-vitaminpreparater som er gitt til hester i store doser, og foreløpig er ingen av dem funnet å gi slike verdier etter relativt kort tid, sier hun.

Langt over

Alle de fire hestene hadde verdier skyhøyt over de lovlige grensene for kobolt. Stoffet er i USA og Australia brukt til bloddoping på hester. Det gjør at dyrene øker sitt oksygenopptak og presterer bedre.

Det kan på et vis sammenlignes med det langrennsløperen Johan Mühlegg gjorde under 2002-OL.

Torsdag kom det frem at tre hester har avlagt positiv dopingprøve i Norges største travløp Oslo Grand Prix: Your Highness (halvt norskeid), tredjehesten UN Mec d'Heripre og Lionel (sjetteplass, helt norskeid).

Alle tre har base i Frankrike hos Europas mest suksessrike trener, Souloy.

Han har ikke besvart NTBs henvendelser siden nyheten sprakk.

Til det franske fagbladet Paris Turf bekrefter han det hele. I tillegg skal også hans Timone E.K. ha vært dopet i et annet løp på Bjerke den aktuelle dagen.

UN Mec d'Heripre konkurrerte også med ulovlige midler i kroppen i Elitloppet.

Det er vanlig rutine å dopingteste flere hester i de største travløpene rundt om i Europa, også i Norge.

I løpet av de ti siste årene er vinneren (franske Jag de Bellouet) av de to største løpene (Prix d'Amerique og Elitloppet) avslørt for doping.

Millionrush

Siden Your Highness og Lionel ble flyttet til Souloy, har hestene løpet inn cirka 14 millioner kroner. Det er gjort på vel halvannet år.

Souloy har dominert europeisk travsport i stor grad i over ti år. Han er kjent for nytenkning i treningen, og hestene trenes på forskjellige måter – også svømming.

Flere norske hester er i trening hos franskmannen.

Souloy har opp gjennom årene forbedret mange hester radikalt – uten at det betyr at han har brukt ulovlige midler.

Torsdag var representanter fra norske og svenske travmyndigheter på besøk hos treneren og la frem prøveresultatene. Disse ble klare etter en retesting av nedfryste prøver.

De tre hestene fratas premiene fra Oslo-løpet – til sammen 1,9 millioner kroner. Dermed utropes Nuncio som vinner.

Blir Souloy funnet ansvarlig, får han trolig en stor bot og lang utelukkelse.

SE VIDEO: Her er vinnerløpet til Your Heighness i Oslo Grand Prix:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært