VM-bekymring: – En powernapp ødelegger alt

<p>Alexander Stöckl er optimist etter tidssonetreningen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)</p>
Alexander Stöckl er optimist etter tidssonetreningen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Alexander Stöckl har kontroll på VM-hoppingen i 90-metersbakken i Lahti. Hoppernes gulldrømmer kan derimot bli knust av tidssonehopping.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For ski-VM i Finland kommer rett etter at skihopperne har vært på verdenscuprenn i Japan og Sør-Korea.

– Jeg synes vi klarte omstillingen veldig lettere enn jeg fryktet. For noen er det ikke noe trøbbel med å snu døgnet, mens andre sliter mer, medgir suksesstreneren.

I sommer har Stöckl bevisst tatt med seg hopperne til Japan i forkant av reise til Finland.

– Det bør bli enda lettere neste gang (til VM). Vi har lært mye. Det er alltid lettere å tilpasse mot vest, dagen blir bare lengre. Det er tyngre å reise til Asia. Da må du ha en klar plan. Hvor mye bør du sove på flyet? Når skal du spise?

– Jeg tipper noen av gutta starter tilpasningen hjemme et par dager før ved å legge seg og stå opp før. Og en lur ting er ikke å sove på flyet, da blir du trøtt nok til å sove på kvelden. En powernapp må unngås. Det ødelegger alt, sier Stöckl til NTB.

Dropper innsovningstabletter

– Må dere ty til sovetabletter?

– Det er absolutt siste middel, jeg ser at hopperne helst ikke tar sovetabletter, sier landslagssjefen.

Selv er han opptatt av «mindfullness» og samarbeider med Anders Meland, kjent for boken «Stillhetens råskap, mindfullness for å prestere på topp».

– Jeg kan legge meg nedpå nå og bare sove. Jeg tenker, men mer som i en drøm. Ting kommer og går. Jeg er blitt veldig mye flinkere med årene. Det er en form for meditasjon. Jeg har lært meg å tenke på det jeg skal, når jeg skal tenke på det, forklarer østerrikeren.

Ikke helt bortreist

– Men klarer landslagssjefen å koble ut når han er på date med fruen?

– Ina er en viktig sparringspartner for meg. Hun er veldig interessert i idrett. Det hender jeg plutselig må skrive ting på serviett, men heldigvis veldig sjelden. Jeg er ikke helt bortreist når vi prater over en bedre middag, humrer suksesstreneren.

I VM skal det hoppes både i normalbakken og storbakken. I 90-metersbakken hoppes det knapt lenger.

– Vi har hatt litt mer fokus på 90-metersbakken under denne samlingen. Vi har hatt stort utbytte av Nammo-prosjektet, som gjør at vi har hatt med oss rakettforskerne Erlend Ørbekk og Ivar Øye til Finland. Nå ser vi i enda større grad hva som endrer seg i en mindre bakke.

– Farten er lavere, tidspunktet for når luftkraften virker endres. Vi må utnytte kreftene annerledes. Denne gangen har vi fått mer kunnskap om flykurve, rotasjonslengde fra sats og hvordan vi skal ta med oss alt i flyfasen, sier Stöckl.

– Snakker vi om VM-gull?

– Vi er best til å fly, gode i storbakken og ganske bra i normalbakken. Jeg tør ikke love VM-gull, men vi skal kjempe om medaljer, sier Stöckl.

Helt finsk

– Har du rukket å lære deg finsk?

– Det er ikke et eneste ord som ligner. Da blir det vanskelig, men jeg klarer å bestille meg en kaffe. Ingenting av ordene virker kjent, sier den språkmektige treneren.

– Det betyr vel at du ikke blir finsk trener med det første?

– De har fått seg østerriksk trener allerede de, smiler Stöckl og sikter landsmannen Andreas Mitter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært