Fotballstjerne setter mens på dagsorden

<p>Lotta Schelin vil ha en slutt på at det verken snakkes om eller forskes på hvordan menstruasjon påvirker idrettskvinner. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)</p>
Lotta Schelin vil ha en slutt på at det verken snakkes om eller forskes på hvordan menstruasjon påvirker idrettskvinner. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Menstruasjon er fortsatt et tabubelagt emne i idrettsverden. Den svenske fotballstjernen Lotta Schelin prøver å gjøre slutt på det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er lett å tenke at det er privat, noe man tar seg av selv. Det er bare at det påvirker oss sykt mye. Eliteutøvere kartlegges hele tiden. De gjør alt fra hjerteundersøkelser til blodprøver, men ingen har noen gang kartlagt min menstruasjon og hvordan den påvirker meg, sier Schelin.

Hun vendte nylig hjem til Sverige og spill i Rosengård etter åtte år i den franske storklubben Lyon. Fem ganger er hun kåret til beste kvinnelige spiller i Sverige. Hun vant mesterligaen for tredje gang i mai. I august bidro hun da Sverige vant OL-sølv.

Tross et åpent klima i landslaget har hun aldri hørt noen der snakke om mensproblemer. Om en spiller uteblir fra trening, kan det bli sagt «hun har vondt i magen». Og ingen er helt sikker på om det er dumt å trene hardt med menssmerter. Øker det skaderisikoen?

– Det er jo ekstremt interessant, sier Schelin, som håper at det vil bli forsket mer på dette.

Forskeren Cecilia Fridén ved Karolinska Institutet ønsker Schelins utspill velkommen. Hun kan ikke gi noe klart svar om skaderisiko.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært