Meny

Fotballprofiler slakter kunstgress

Nils Arne Eggen, Ole Gunnar Solskjær, Kjetil Rekdal, Jan Åge Fjørtoft

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nils Arne Eggen, Ole Gunnar Solskjær, Kjetil Rekdal og Jan Åge Fjørtoft er enige om én ting: Skal Norge kunne hamle opp med de beste, må det trenes og spilles på naturgress.

– Kunstgress er en annen sport på toppnivå, da kan vi ikke bruke det i Tippeligaen eller på landslaget, sier Jan Åge Fjørtoft til VG.

Etter flere ydmykende tap, EM-billetten som glapp på målstreken og en elendig start på VM-kvalifiseringen (0-3 mot Tyskland) og U21s 6-1-tap mot England, er nedturen i norsk landslagsfotball på herresiden et faktum.

At Norge synker på FIFA-rankingen er bare en bekreftelse på elendigheten.

Landslagstrener Per-Mathias Høgmo Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

De siste dagene har sosiale medier og avisspaltene vært fyllt opp av analyser, karakteristikker og velmenende råd fra såvel menigmann som fotballeksperter.

Alle, kanskje bortsett fra landslagstrener Per-Mathias Høgmo, mener at noe radikalt må gjøres. Men hva som bør gjøres er det delte meninger om. Inntil videre sitter Høgmo trygt.

Det flere av ekspertene nå enes om handler ikke om for eller imot Høgmos fremtid som landslagstrener, men om hvilket underlag norske spillere bør trene på for å bli like gode som motstandere fra fremmede land.

– Duellspillerne forsvinner

Molde-trener og United-legende Ole Gunnar Solskjær er ikke i tvil: Det må trenes på naturlig gress for å gjøre norsk fotball mer konkurransedyktig internasjonalt.

Ole Gunnar Solskjær Foto: David Rawcliffe/propaganda / NTB scanpix

– Da jeg vokste opp, trente vi på gress. De som vokser opp i dag, trener på kunstgress. Jeg tror ikke det er en fordel. Ballen går så fort at man ikke rekker å komme tett opp i motspilleren. Duellspillerne forsvinner i Norge, sier Solskjær til Dagbladet.

Han mener unge spillere som vokser opp med kunstgress, kan få trøbbel når de får naturgress under knottene.

– Det er mye enklere å slå en god pasning på kunstgress. En slurvepasning kan komme fram. Man blir på en måte mer bortskjemt. Slik er det ikke på gress. Da må man være mer konsentrert, påpeker Solskjær.

Les også: U21-landslaget ydmyket av United-Rashford

Verdensmestrene utklasset Høgmos menn

– Kunstgress er en annen sport

Jan Åge Fjørtoft deler nordmøringens bekymring.

Jan Åge Fjørtoft Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Han mener det vil bli et problem dersom agenter og klubber ikke lenger vil komme til Norge og se på kamper fordi Norge driver med en annen sport.

– Det går på bevegelser og situasjoner som er helt annerledes der enn på gress. En kunstgressbane er mekanisk og forutsigbar, det er ikke en gressbane. Dermed utvikler vi et annet spill og en annen stil enn i resten av verden, illustrerer Fjørtoft.

– Handler ikke om toppfotball

Trenerlegenden Nils Arne Eggen er heller ikke vond å be når han må velge underlag.

Nils Arne Eggen Foto: scanpix

– Jeg er helt enig i at fotball bør spilles på gress. Kunstgress har kommet for å bli, men på konkurransenivå bør det være naturgress, sier Eggen til Dagbladet.

I Norge spiller ni av 16 klubber i Tippeligaen hjemmekampene på kunstgress. På lavere nivå er kunstgress enda mer utbredt.

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal synes Tippeligaen bør spilles på naturlig gress. Punktum.

– Kunstgress handler om flerbruk og bredde, ikke toppfotball i mitt hode. Fotball på elitenivå bør spilles på naturgress. Det er det vi møter på den internasjonale arenaen, og da må vi trene på det, sier Rekdal til Dagbladet.

Vil forby kunstgress i Allsvenskan

Den svenske fotballklubben Malmö ønsker at kunstgress skal bli forbudt i den svenske toppdivisjonen i fotball.

Kjetil Rekdal

– Vi vet at det er et kontroversielt spørsmål, og at de økonomiske forutsetningene er veldig ulike fra klubb til klubb. Vi synes det er feil å spille på plast eller kunstgress. Det har vi syntes i alle generasjoner i MFF, sier styreformann Håkan Jeppsson til Aftonbladet.

I likhet med i Norge, tok ingen svenske lag seg videre til høstens mesterliga eller europaliga. Malmö gir kunstgresset mye av skylden.

– Vår utvikling går i feil retning, og vi taper terreng til resten av Europa. Det er på tide vi gjør noe for å stoppe utviklingen, sier Jeppsson.

Populært