Meny

Alsaker: – Høgmo er avhengig av seier i Aserbajdsjan

Øyvind Alsaker har fulgt det norske landslaget tett i årevis. Her sammen med sikkerhetsrådgiver Geir Ellefsen og medierådgiver Svein Graff (t.h.). Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker forstår ingenting av Per-Mathias Høgmos unnskyldninger. Han tror den pressede landslagssjefen er ferdig uten seier i Aserbajdsjan neste måned.

Alsaker, som har fulgt det norske landslaget tett i en årrekke, etterlyser identitet i Høgmos prosjekt.

– Når Per-Mathias Høgmo overlevde Budapest, blir det rart å sparke ham etter Tyskland-tapet. Nesten alle taper for Tyskland. Men det er vinn eller forsvinn i Aserbajdsjan. For en seier mot San Marino tre dager senere snur ingenting. Han var presset før kvaliken og fikk den verst tenkelige starten, sier Alsaker til NTB.

51-åringen sammenligner Norges elendige prestasjon mot Tyskland med miniputten San Marino.

– Det er ikke mange som blir utspilt så grundig på hjemmebane, rett og slett rundspilt fra første minutt, sukker TV 2-veteranen.

Bakgrunn:  Verdensmestrene utklasset Høgmos menn

Kan bli nitrist kapittel

Alsaker trekker fram fiaskoen i treeromspillet mot Ungarn, der nesten alle forventet norsk suksess. I stedet gamblet Høgmo med å stille uten spisser i bortemøtet i Ungarn, og måtte se at Ungarn tok seg til sitt første store mesterskap siden 1986.

– Noe av problemet nå, er tapet mot Ungarn. Per-Mathias kom inn som ambisiøs og dristig. Laget var ungt, men det var tidenes enkleste kvalik. Det unge laget skulle få tro og mesterskapserfaring. I stedet raknet det, sier Alsaker.

– Det ble en større knekk enn bare selve tapet, fortsetter Alsaker.

Per-Mathias Høgmo er under kraftig press. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Hvordan takler Høgmo motgangen nå? Han taklet Budapest veldig dårlig. Det ble et laguttak nærmest på magefølelse, som slo helt feil. Ryker han i høst, er det et nitrist kapittel i norsk landslagshistorie.

Les også:   Nå handler alt om annenplassen

Høgmo overtok brått for Egil Olsen i 2013.

– Da skulle vi plutselig spille 4-4-2 og dominere i fotballverdenen. Nå spiller vi 4-5-1 uten å beherske det, sier Alsaker og spør om hvordan egentlig landslagssjefen selger inn budskapet til spillerne.

– Skal du ta overganger 100 prosent, eller bruke ballen i laget. Spillerne må gjøre vurderinger hele tiden, uten klare instruksjoner. Det blir litt av alt, sier kommentatoren.

Les også:  Høgmo tror Norge kan straffe Tyskland

Kjøper ikke unnskyldningene

Høgmo trakk fram manglende løpskraft og aggressivitet i midtbaneleddet, men unnskyldte seg med at Markus Henriksen hadde vært syk (i ni dager) og at Stefan Johansen har spilt lite i høst. Landslagssjefen klager også over at Håvard Nordtveit spiller midtbane i klubblaget (West Ham).

– Unnskyldninger som ikke holder. Han skal ta ut spillere i form. Høgmo kan ikke ta ut spillere som ikke er matchfit. Norge har ofte truffet på formspillere fra hjemlige fotball på høsten. Per-Mathias må bli tøffere i valgene han tar.

– Jeg kan forstå bruken av Nordtveit på stopperplass. Det er et dilemma. Vi har for dårligere stoppere. Det mest skremmende er at vi helt mangler evnen til å forsvare oss. Vi slipper inn mål uansett hvem vi møter. Norge mangler stoppere som Bratseth, Johnsen, Berg og Hangeland. Men det er sjefens ansvar å kamuflere det, sier Alsaker.

Han mener det er skummelt når omgivelsene går lei.

– Omgivelsene ble lei Drillo. Så ille var det at man bare sparket ut tidenes norske landslagssjef for at man skulle begynne å spille fotball. Nå bare taper vi. Det kan vi ikke leve med. Enten snur det for Per-Mathias i oktober, ellers er det bare å starte på nytt, er Alsakers nådeløse dom.

Les også:  Riise slakter Høgmo etter ny fotball-fadese

SE VIDEO: Høgmo forsvarer laguttaket mot Tyskland:

Populært