Meny

Verdensmestrene utklasset Høgmos menn

Høgmo forsvarer laguttaket mot Tyskland. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per-Mathias Høgmos landslag var sjanseløst i VM-kvalifiseringskampen mot Tyskland. Verdensmestrene var best i alt og vant 3-0 på Ullevaal stadion.

– Jeg tenker at i første omgang skulle jeg ønske vi flyttet beina litt fortere på midtbanen. Når vi får brudd, så er vi unøyaktige når overgangen kommer. Det er skuffende. At vi får 0-2 mot oss rett før pause gjør det vanskelig for oss utover i kampen, oppsummerte den norske treneren på pressekonferansen etter kampen.

Høgmo føler ikke at han kunne gjort noe annerledes fra sidelinjen.

– Nei, det er det for så vidt ikke. Jeg følte at vi traff relativt bra med laguttaket vårt. Stefan (Johansen) har lite kamptrening og Markus (Henriksen) ble sliten, forklarte han til Eurosport.

– Vi hadde noen store sjanser. For eksempel den store ved Joshua (King). Han burde kanskje spilt i stedet for å skyte slik at vi kunne fått 1-1, sa Høgmo.

Ikke overrasket

På pressekonferansen etter 3-0-seieren mot Norge ble Tyskland-trener Joachim Löw spurt om han ble overrasket over måten de norske gutta spilte på. Svaret var nei.

– Det var mange pasninger som gikk rett fram og langt. Slikt sett var det ingen åpen kamp. Jeg forventer et helt annet spillforløp mot Tsjekkia som kan spille mer ball, sa en ærlig Tyskland-trener.

For etter å ha sagt at han ikke var overrasket over Norges spillestil, utropte han Tsjekkia til verdensmesterens største konkurrent i gruppe C.

– Tsjekkia er det laget som fotballmessig og tradisjonsmessig kan utfordre oss. Norge kan konkurrere med Tsjekkia og Nord-Irland, for jeg tror ikke de viste sitt sanne ansikt her i dag. Borte kan de for eksempel kontre mer og vise fram sin defensive styrke, mente Löw, som var godt fornøyd med å ta tre poeng i Tysklands første kamp i kvalifiseringen.

Punkterte før pause

Thomas Müllers 33. landslagsmål og Joshua Kimmichs første punkterte kampen før pause, og Müller gjorde ydmykelsen komplett før tyskerne tok foten av gassen. Joshua King, som misbrukte Norges eneste sjanse, var heldig som unngikk å bli utvist da han sparket Sami Khedira i sinne.

Even Hovland og Håvard Nordtveit utgjorde for første gang midtstopperpar på A-landslaget, og det ble ingen suksess. De var nærmeste tilskuere ved alle Tysklands scoringer, uten å makte å hindre noen av dem.

Rune A. Jarstein, som noe overraskende fikk keeperplassen, avverget tennissifre med noen klasseredninger.

– Det er klart det er skuffende. Vi møter et godt lag, men vi slipper inn enkle mål. Det er ugunstig å få 0-2 imot rett før pause. Det er skuffende, sa Hertha Berlin-keeperen til Eurosport etter kampen.

– Irriterende

– Jeg er i nærheten av alle scoringene, så det er irriterende at jeg ikke klarer å ta et par av dem, la han til.

For tredje gang på rad har Norge tapt åpningskampen i en kvalifisering. Det var ikke hvem som helst som sto imot søndag, men det var ikke noe i den norske prestasjonen som tydet på at den norske sluttspilltørken skal stoppe på ni mesterskap.

Bare gruppevinnerne og fire av ni toere får være med i VM i Russland. Det virker som utopi at Norge skal kunne utfordre tyskerne i kampen om gruppeseier, og med spill som søndag er det lite sannsynlig at laget skal legge Tsjekkia og Nord-Irland bak seg. Selv ikke Aserbajdsjan, som er neste motstander, ble nok skremt av det Høgmos menn viste.

Overkjørt

Det var spilt et snaut kvarter da Müller sendte verdensmestrene i ledelse. Et par norske blokkeringer ble ikke fulgt av klareringer, og da Nordtveit liggende sparket i lufta, lot ikke Müller seg be to ganger. Jarstein fikk hansken på skuddet, men ballen gikk stolpe-inn i hjørnet.

Tyskland eide som ventet ballen og la press på et dyptliggende norsk lag fra start. Den norske fireren konsentrerte veldig, og det ble mye rom for de tyske backene. Det førte til en rekke gjennombrudd på kant, etterfulgt av farlige innlegg. Jarstein måtte flere ganger i aksjon for å holde Norge inne i kampen. Beinparaden på skudd fra Benedikt Höwedes i det 10. minutt var det klasse over, men nullen levde altså bare fem minutter til.

Bakover viste tyskerne tegn til rust. Mats Hummels, Jonas Hector og Joshua Kimmich gjorde hver sin ukarakteristiske feil som ga Norge gratismuligheter i første omgang. King fikk to av dem, men greide ikke å utnytte dem.

Største norske mulighet var i det 24. minutt, da Kimmich styrte Haitam Aleesamis framspill rett i løpsbanen til King, som fra 17 meter skjøt knallhardt rett over mål.

Punktert

De siste minuttene før pause holdt tyskerne ballen i laget i trekk etter trekk og så ikke ut til å ville la Norge røre den igjen før hvilen, men så spilte Mesut Özil fram til Müller, som slapp ballen til Kimmich på et helhjertet løp. Hovland og Nordtveit kastet seg for å blokkere, men for seint. Ballen føk inn i lengste hjørne, og kampen var punktert.

Det var større grunn til å frykte et norsk braktap enn grunn til å håpe at Norge skulle greie å gjøre kampen spennende igjen. Virkelig mørk kunne kvelden blitt da King i det 49. minutt ble holdt i trøya av Khedira og i sinne sparket ham i beinet.

Dommer Willie Collum, beryktet for sin hang til å vise ut spillere, var veldig snill da han nøyde seg med gult kort til begge.

Like snill var ikke Müller da han i det 60. minutt nikket inn 3-0. Khediras innlegg gikk over Nordtveit, og i duell med Hovland stanget måljegeren ballen i mål.

Resten var en tysk transportetappe mot tre innkasserte poeng.

Aserbajdsjan med tre poeng mot San Marino

Aserbajdsjan og San Marino tjuvstartet første runde i VM-kvalifiseringsgruppen til Norge da førstnevnte vant 1-0 søndag. Oppgjøret mellom Nord-Irland og Tsjekkia endte målløst.

Ruslan Qurbanov scoret Aserbajdsjans eneste mål i kampen like før pause.

Vondt ble til verre for hjemmelaget da Cristian Brolli fikk direkte rødt kort sju minutter etter hvilen, men Aserbajdsjan klarte ikke utnytte overtallet for å pynte på resultatet. Dermed ebbet kampen ut med 1-0-seier og tre poeng til gjestene.

I Tsjekkia var det hjemmelaget som startet best. Bortelaget tok mer over etter hvilen. Václav Kadlec var nære med et skudd som akkurat gikk utenfor like før slutt, men også her endte det med poengdeling.

Dermed ligger Norge sist i gruppe C etter 0-3-tapet mot Tyskland.

Populært