Friidrettstopp gir IOC kjeft for dårlig Russland-håndtering

Svein Arne Hansen mener IOCs håndtering av Russland har vært for dårlig. Se video.

President i Det europeiske friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen, er uenig i IOCs avgjørelse om å ikke utestenge Russland totalt fra OL i Rio.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hansen, som er president i Det europeiske friidrettsforbundet (EA) og styremedlem i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), hadde trodd på en sterkere reaksjon mot russerne fra organisasjonen som styrer den olympiske idretten. De vurderte om Russland skulle utestenges fra OL, men overlot ansvaret til de internasjonale særforbundene. Det er ikke den tidligere norske friidrettspresidenten fornøyd med.

– Vi i friidretten har vært veldig tydelige på at russerne ikke er klare for internasjonal deltakelse ennå. Det første vedtaket om dette gjorde vi i november i fjor. Det ble gjentatt da Rune Andersen kom med sin rapport i mars. 17. juni. I Wien hadde vi enda et møte som var en stor begivenhet, da vi opprettholdt at russerne ikke var klare for å bli tatt inn i friidrettsfamilien ennå. De kommer selvsagt tilbake, for ingen vil at russerne ikke skal være med i idrett, men de er ikke klare per i dag, forklarer Hansen til NTB.

– IOC støttet i utgangspunktet vårt vedtak og sa at det var veldig godt. Derfor synes jeg det er underlig, når de selv har sjansen, at de faller ned på den samme løsningen vi gjennomførte, at hver utøver må godkjennes individuelt. Det er for sent å komme med det én uke eller ti dager før OL starter.

– I friidretten er det kun én som ble klarert. Det ble satt visse kriterier, og det mener jeg IOC også kunne ha gjort. Organisasjonen trengte heller ikke å vente så lenge som den gjorde med å komme med dette. Det er min mening, fortsetter Hansen.

Les også: WADA-rapport avdekket utstrakt doping i Russland

Trist

Hansen har som europeisk friidrettspresident selvsagt fulgt med på oppkjøringen til Rio-OL, der dopingproblematikken og diskusjonene om å utestenge Russland har vært toneangivende. Det sportslige er tidvis kommet helt i bakgrunnen.

– Det er klart det er veldig trist for idretten at det er dopingsnakk og utestengelser av russere som er i sentrum for begivenhetene. Jeg synes vi kom veldig bra fra friidretts-EM i Amsterdam som var en kjempesuksess. Det var ikke så mye snakk om doping der i det hele tatt, men mer snakk om tyrkerne som var representert med utøvere fra en del andre opprinnelsesland som Kenya, Etiopia, Sudan, Cuba og Jamaica, for å nevne noen., sier Hansen

– Etter det kom den såkalte McLaren-rapporten, og den var veldig klar og tydelig. Den fortalte at det har forekommet doping av uante dimensjoner i forbindelse med Sotsji-OL, så jeg synes ikke så veldig mye om IOCs vedtak om russerne, forteller han videre.

– Jeg hadde forventet en sterkere reaksjon fra IOC enn det de kom.

Les også: Mener holdningen til doping ikke har endret seg nok

Sterke signaler

– Når dette er sagt, mener jeg det står respekt av det en del andre internasjonale forbund har gjort. Roing, vektløfting og den paralympiske komiteen (IPC) har markert seg og virkelig satt foten ned. Det er sterke signaler, hevder Hansen.

Han er litt på kollisjonskurs med IOC.

– Det som er litt forbausende er at det bare er en person på IOC-sesjonen som stemmer imot vedtaket som ble gjort og synes det ble gjort feil. Det synes jeg er for svakt. Det gjelder folk som har vært veldig kritiske som plutselig sitter de og er enige. Jeg vet ikke hvorfor de ikke stemte imot, sier Hansen til NTB.

– I friidretten synes jeg vi har stått veldig rakrygget i dette.

Les også: Nye avsløringer om russisk doping under Sotsji-OL

Slår tilbake

At det har vært mest snakk om det utenomsportslige i oppkjøringen til OL i Rio mener Hansen er svært uheldig. Han forklarer hvorfor:

– Dette slår tilbake på oss. At OL-oppkjøringen har vært spesiell med mye utenomsportslig snakk er så sin sak, men også i Det europeiske friidrettsforbundet har vi merket at folk blir mer skeptiske. I EM tok vi 200 dopingtester uten å finne noe galt, men likevel får alle de nasjonale forbundene kjenne effekten av den skepsisen vi innenfor friidretten spesielt blir møtt med, hevder han overfor NTB.

– Jeg synes at EM i Amsterdam var et skikkelig vendepunkt tilbake til det gode gamle, men nå må vi vente og se hva som skjer videre, sier Hansen.

– Kan dere vinne tilbake troverdigheten?

– Det er klart at hele idretten har en jobb å gjøre på dette området, men jeg synes friidretten har gjort en god jobb. Det har ikke vært så mye konfrontasjoner i det siste. Under EM fikk jeg ikke et eneste spørsmål fra noen om hvorfor ikke russerne deltok. Alle forstår at vi måtte ta et knallhardt og klart standpunkt, avslutter Hansen.

Les også: Russland utestengt fra Paralympics