Heiberg våknet til utstrakt russisk dopinghånd

Gerhard Heiberg åpner for å ta en rolle i russisk antidopingarbeid. Det norske IOC-medlemmet er overrasket og glad over at han er nevnt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var under et mediemøte den russiske antidopingsjefen Vitalij Smirnov kom med nyheten om kommisjonen som skal settes ned med det første.

29 medlemmer inkludert flere utlendinger er tenkt involvert.

Telefonen til Heiberg ringte store deler av natten til fredag. Medier fra hele verden ønsket seg hans reaksjon på at russerne vil ha ham med i kampen for å rense opp i den nesten bunnløse jukse-situasjonen landet står i.

– Jeg ble veldig overrasket da jeg våknet tidlig i dag (fredag) og leste internasjonale medier. Jeg har ikke fått noen formell henvendelse, men synes det er hyggelig at noen kan tenke seg å ha meg med. Jeg har et bra forhold til Smirnov, sier Heiberg til NTB.

Han møte NTB på strandpromenaden. Himmelen er blå, og bølgene slår mot den vel tre mil lange stranden.

Det er brasiliansk idyll, men Heiberg vet at den brytes om ikke så lenge – blant annet av positive dopingtester.

Les også: WADA-rapport avdekket utstrakt doping i Russland

Se an

– Så får vi på dette etter hvert og hvordan det eventuelt blir. Jeg har et godt forhold til russerne selv om vi er uenige om sak.

Noen uker før OL var Heiberg en av mange krasse kritikere etter at Russlands delvis statsstyrte dopingregime ble avslørt i omgang etter omgang.

Han var tidlig ute og sa at Russland burde utestenges kollektivt fra Rio-OL. Etter noen dager var han litt mindre bombastisk.

Les også: Russisk friidrett har fått OL-nei

CAS

Over 100 russiske utøvere er nektet start i Rio-lekene. Idrettens voldgiftsrett (CAS) slo nylig fast at utøvere ikke kan dobbeltstraffes med utelukkelse fra OL etter tidligere dopingdommer.

– Vi var forberedt på at den kom. Det kommer ikke til å spille så mye rolle i disse lekene. Men det viser igjen at vi er nødt til å endre en del prinsipper og regler om doping. Derfor har vi bestemt at 8. oktober skal vi møtes og diskutere dette, sier Heiberg.

I 2017 skal det så innkalles til en verdenskonferanse i regi WADA (Verdens Antidopingbyrå).

– Vi skjønner at hele systemet og tenkningen vår rundt doping må legges om, sier Heiberg.

– Overraskes du lenger av noe omkring doping?

– Nei.

OL går i Rio og avsluttes 21. august. Heiberg fortsetter som IOC-medlem.

Les også: Heiberg: – 15-20 ting som ikke er på plass i Rio

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus