Idrettspresidenten: – Trist dag for idrettsverdenen

Idrettspresident Tom Tvedt trodde IOC kom til å utestenge Russland helt fra OL. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Idrettspresident Tom Tvedt trodde IOC kom til å utestenge Russland helt fra OL. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Idrettspresident Tom Tvedt stiller seg undrende til hvordan IOCs beslutning i Russland-saken skal fungere i praksis. Han trodde som de aller fleste at russerne skulle få OL-nekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag ble det klart at Den internasjonale olympiske komité (IOC) ikke vil gi russerne en generell utestengelse. I stedet har de gitt de internasjonale særforbundene mandat til å nekte russiske utøvere fra å delta i Rio-OL.

– Det er en trist dag for idrettsverdenen. Jeg hadde forventet en utestengelse av Russland. Samtidig er det med dette vedtaket innført en rekke krav for å bevise sin uskyld, så får vi se hvordan dette vil fungere. Tiden er inne for å rydde opp. Russlands systematiske dopingregime kan vi ikke ha noe av, sier Tvedt til NTB.

Les også: Russland utestenges ikke fra OL

Basert på en rekke antidopingkrav er det hvert enkelt særforbund som skal avgjøre hvilke russiske utøvere som skal få slippe til eller ikke i Rio-lekene. Tiden er knapp. Åpningsseremonien er 5. august.

– Friidretten har allerede startet ryddejobben. Men dette blir helt klart krevende for de øvrige forbundene. Det er mye usikkert knyttet til rettssikkerhet og hvordan dette skal gjennomføres i praksis på så kort tid. Vi nærmer oss avreise til Rio, poengterer Tvedt.

Så langt er det kun Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) som har besluttet å nekte russisk deltakelse i OL. Det skjedde allerede i juni, og torsdag ble vedtaket oppretthold i Idrettens voldgiftsrett (CAS).