ICO vurderer juridiske muligheter mot Russland

Se video.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har sett sammen en disiplinærkomité som skal se på Russlands deltakelse i Rio-OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Komiteen har fått i oppgave om å se på de «juridiske mulighetene» rundt en eventuell utestengelse av Russland fra de kommende sommerlekene i Brasil.

Avgjørelsen om Russland vil få delta i sommerlekene er dermed utsatt. Komiteen har bedt om ekstern ekspertise for å «utøve sitt mandat» i denne saken.

IOC har imidlertid fattet flere midlertidige vedtak. De vil etterforske og gjennomføre nye tester av alle russiske utøvere, trenere og støtteapparat fra Sotsji-OL i 2014. IOC vil heller ikke gi akkreditering til personer eller statsledere nevnt i McLaren-rapporten. Det gjelder også idrettsminister Vitalij Mutko.

De olympiske lederne sa også at de må vente til etter torsdagens ankesak i Idrettens voldgiftsrett (CAS), der de russiske friidrettsutøverne vil ha tilbake plassen i mesterskapet, med å bestemme seg.

Les også: – IOCs framtid står på spill hvis ikke Russland utestenges

Drar ikke til Russland

I etterkant av tirsdagens krisemøte i IOC har de også kommet fram til at de vil at alle sportsarrangementer i Russland midlertidig skal «legges på is». Ingen møtevirksomhet fra IOCs side kommer til å bli skje i Russland inntil videre heller.

De spør også verdens antidopingbyrå (WADA) om de kan forlenge Richard McLarens etterforskning for å grave fram navn eller utøvere som har vært involvert i dopingprogrammet. Alle særforbund i vinteridrett bes også sette forberedelsene til store arrangement i Russland på vent.

Russiske friidrettsutøvere er allerede utestengt fra Rio-OL på ubestemt tid etter flere dopingavsløringer. De siste månedene har en uavhengig gruppe, utnevnt av WADA og ledet av McLaren, etterforsket anklager om doping i andre idretter.

Rapporten avdekket at russiske utøvere deltok i et statlig dopingprogram.

Les også: Solheim etter dopingrapport: – Russland må utestenges fra OL

Tre hovedfunn

Rapporten til McClarens kommisjon inneholdt tre hovedfunn:

1. Laboratoriet i Moskva beskyttet russiske utøvere, innenfor et statsdiktert system. Det betød at personellet ikke hadde noe annet valg enn å hjelpe til med å skjule doping.

2. Laboratoriet i Sotsji hjalp til med å bytte dopingprøver for å sikre at en forhåndsutvalgt gruppe med russiske utøvere kunne delta i lekene.

3. Det russiske idrettsdepartementet kontrollerte og overvåket manipulering av analyseresultatene. Ministeren hadde det siste ordet, og russiske ledere visste at russiske utøvere brukte dopingmidler.

Personvernpolicy