Ronaldo måtte ut på båre – kunne juble likevel

Portugal-fansen i ekstase etter EM-seier. Se video.

Eders mål i 2. ekstraomgang sørget for at Portugal vant EM-finalen mot Frankrike 1-0.

Dermed kunne Ronaldo likevel løfte pokalen han har lengtet etter i 12 år siden finaletapet mot Hellas. Ved kampslutt haltet han ekstatisk over banen for å gratulere lagkameratene.

– Vi mistet vår viktigste spiller, den som når som helst kunne score. Det var et hardt tap, men vi sa vi skulle vinne for ham, og vi greide det. Dette fortjente vi, sa Pepe, som ble kåret til kampens spiller.

I ordinær tid var det keeper Rui Patrício som holdt Portugal inne i kampen med en serie kjemperedninger på avslutninger fra Antoine Griezmann, Olivier Giroud og vertenes bestemann Moussa Sissoko. Pepe gjorde også stordåd i forsvaret.

På overtid hadde Frankrikes innbytter André-Pierre Gignac likevel vinnermålet på foten, men han skjøt i nærmeste stolpe.

Til slutt var det Cristiano Ronaldo som kunne løfte trofeet over hodet. Foto: Carl Recine / Reuters

I ekstraomgangene var det derimot Portugal som var best, etter en liten peptalk fra Ronaldo. Éder, som før finalen hadde spilt bare 15 minutter i EM, nikket et hjørnespark rett på keeper Hugo Lloris i første ekstraomgang.

I annen ekstraomgang skjøt Raphaël Guerreiro, født og oppvokst noen kilometer fra Stade de France og med dobbelt statsborgerskap, et frispark i tverrliggeren bak Lloris.

Frankrike pustet lettet ut, men sekunder senere, i det 109. minutt, klemte Éder til fra distanse, og ballen føk inn i hjørnet.

Helt til da hadde det sett ut som Frankrike for tredje gang på rad skulle vinne et EM eller VM på hjemmebane. Det er et mysterium hvor portugiserne fant kreftene i ekstraomgangene, for de virket kjørt etter 90 minutter.

Eder sendte Portugal til himmels. Foto: Michael Probst / AP

Ronaldos mareritt

Allerede etter sju minutter somlet Ronaldo med å orientere seg og ble overrumplet av Payet, som vant ballen fra ham. Ronaldo kastet seg ned, holdt seg til kneet og slo to ganger fortvilet i gresset mens han skar grimaser.

Etter behandling både inne på banen og utenfor fortsatte han, men etter 16 minutter satte han seg ned og måtte ha medisinsk hjelp igjen. Et bytte virket uunngåelig, men etter tre minutter med behandling kom han inn igjen, til sterk piping.

Det varte snaut tre minutter. Ronaldo tapte en hodeduell i feltet, gikk noen meter ut på banen, kastet kapteinsbindet i gresset og satte seg ned igjen. Han ble båret ut, denne gang til applaus, og inn kom Ricardo Quaresma. Det var spilt 24 minutter.

Portugal endret formasjon og framsto vekselvis i 4-5-1 og 4-3-3 med Nani som enslig spiss.

Marseillaisen runget og Frankrike presset, men det var vanskelig å finne veien gjennom et innbitt portugisisk forsvar.

Cristiano Ronaldo forlot banen på båre. Foto: Darren Staples / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Keeper

Griezmanns stussheading etter ni minutter tvang Rui Patrício til en kjemperedning, men ellers var det Sissoko som søndag sto fram. Først med to sugende soloraid, så med en frekk vending og et knallhardt skudd keeper parerte.

Siste kvarter før pause var det Portugal som greide å spille seg inn i kampen og legge et visst press på Frankrike.

Etter pause kom hurtigtoget Kingsley Coman inn for Payet og satte fart i Frankrike. Han spilte fram Griezmann til en ny heading som gikk rett utenfor og Giroud til et skudd som ble mesterlig reddet.

Hugo Lloris måtte vise hva han kan på et kunstspark fra Quaresma, før Sissoko i det 84. minutt tvang Rui Patrício til en ny superredning. Stolpeskuddet på overtid forhindret ikke ekstraomganger. Og der var altså portugiserne best