Meny

Kan man eie en feiring?

Her feirer islendingene med vulkanen foran storskjermen i Reykjavik. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har kommet negative reaksjoner etter at Frankrike brukte Islands klapping, kjent som «vulkanen», til å feire sin 2-0-seier over Tyskland i EM-semifinalen.

Island satte ikke bare preg på EM med sine prestasjoner på banen. Øyboernes tilhengere overbeviste like mye med ved å klappe og umiddelbart rope, i sakte takt som så litt etter litt ble raskere. Det ga en massiv effekt.

Som nyvinninger i formasjoner eller strategier ble dette raskt adoptert av andre, og da Frankrikes spillere etter seieren mot Tyskland gikk bort til sine tilhengere for å takke for støtten, startet de «vulkanen» på islandsk vis.

Flere har bedt dem slutte med det og beskyldt dem for tyveri. Men fotballrop er tradisjonelt felleseie. Tenk bare på hvor mange som sang «Will Grigg's on Fire» lenge etter at Nord-Irland og ubenyttede Grigg hadde reist hjem.

Les også:   Rekordmange så Island få bank av Frankrike

Lureri

Ikke bare det. I begge semifinaler, etter at Island var slått ut, oppfordret banespeaker publikum til å vise hvor flinke de var til å kopiere den islandske «vulkanen». Både walisere, portugisere, franskmenn og tyskere var med på det.

Slik har det en klar forbindelse til «bølgen», som lenge var kjent som «den mexicanske bølgen» fordi den ble verdenskjent under VM i Mexico i 1986.

Bølgen oppsto derimot i USA på universitetsarenaer for amerikansk fotball flere år tidligere. Der oppsto den spontant. Under VM i Mexico oppfordret speaker og innpiskere publikum til å reise seg og juble, og slik fikk «bølgen» et dårlig navn.

Les også:  Fotballkommentatoren gikk av hengslene - vil han gjøre det samme igjen?

På lån

De gode fotballropene og -sangene starter ved at noen i publikum setter i gang og får andre med seg. Det er rop som er startet av banespeaker som er suspekte, ikke rop som er lånt fra andre.

For øvrig innrømmer selv islendingene at de fikk ideen til klappingen da skotske Motherwells tilhengere gjorde det i en europacupkamp mot Stjarnan.

– Hyggelig å se Frankrike hedre vår feiring, men ingen gjør det bedre enn Island, meldte Islands fotballforbund på Twitter.

Og virkelig er det ingen som har greid å holde den langsomme takten så lenge som Islands supportere, de som ikke eier feiringen men er best trent i den.

Les også:   Island har sjokkert fotball-Europa

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus