Islands heltesaga fortsetter

Islands fotballstjerner får skrive nye kapitler i sin heltesaga. Jón Dadi Bödvarsson og Arnor Ingvi Traustason scoret da Østerrike ble slått 2-1, og islendingene er klare for åttedelsfinale i EM.

Den minste nasjon som har vært med i et EM-sluttspill har gjennomført gruppespillet uten å tape en kamp og tok 2.-plassen bak Ungarn, men foran Portugal. I åttedelsfinalen venter England.

– Jeg kan ikke beskrive det. Det er fantastisk å oppleve dette med mine beste venner. Slik føler vi alle, sa Kári Árnason, en av kampens forgrunnsfigurer, ifølge uefa.com.

– Det er utrolig å ha 10.000 islendinger på tribunene. Det er som å ha familien der. Jeg kjenner sikkert halvparten av dem.

Tidligere Viking-spiller Jón Dadi Bödvarsson sendte 325.000 landsmenn til himmelen med sitt ledermål i det 18. minutt. Aron Gunnarsson tok et langt innkast fra høyre, Kári Árnason vant i lufta og stusset ballen videre, før Bödvarsson dempet den rundt Julian Baumgartlinger og skjøt behersket i mål.

VANT: Island er videre i EM etter 2-1 seieren over Østerrike. Foto: Tobias Schwar ( AFP Photo / NTB scanpix)

Ledelsen holdt til det 60. minutt, da Østerrikes innbytter Alessandro Schöpf satte full fart mot forsvaret, lurte vekk Arnason med en skuddfinte og plasserte ballen helt inne ved hjørnet.

Et nytt østerriksk mål ville sendt alpelandet videre og sagaøya ut, men Bodø/Glimt-keeper Hannes Haldorsson nektet å slippe inn flere mål. Han reddet blant annet alene med Schöpf i det 72. minutt.

Tre minutter på overtid kontret Island inn 2-1 ved to innbyttere. Elmar Bjarnason fant Traustason, som ble matchvinner.

Skremmeskudd

Islendingene sto ikke med lua i hånden onsdag heller. Det var ikke spilt to minutter før Johann Gudmundsson viste frem venstreslegga fra langt hold. Ballen smalt i krysset og ut, langt utenfor keeper Robert Almers rekkevidde.

Halldorsson skremte Islands tilhengere på Stade de France da han ni minutter senere somlet med ballen i føttene og ble overrumplet av Marko Arnautovic, som snek seg opp på siden av ham og stjal ballen.

Østerrikeren skled imidlertid da han skulle vende og putte den i tomt mål, og Islands keeper slengte desperat ut et bein og taklet ballen unna.

Det skulle ikke bli eneste dramatiske øyeblikk i Islands målgård. Etter ledermålet var det mye Østerrike, og sjansene ble etter hvert store og mange.

HISTORIE: Jer setter Arnor Ingvi Traustason inn seiersmålet mot Island. Foto: Charles Platiau (Reuters / NTB scanpix)

Straffemiss

Ti minutter før pause holdt Ari Skúlason stjernespilleren David Alaba i armen med begge hender i jakten på et langt fremspill, og straffesparket var klart. Aleksandar Dragovic la ballen til rette og skjøt stolpe-ut.

Helt i begynnelsen av annen omgang var Alaba veldig nær scoring da han fikk god treff på en retur, men Arnason sto i veien og klarerte til corner med kneet.

Noen minutter senere var Arnason enda en gang i veien for en farlig klarering, og i mellomtiden var Østerrike snytt for et nytt straffespark da Ari Skúlason veltet en motspiller i feltet.

Om lag 30.000 østerrikere på tribunene trodde at Schöpfs utligning skulle bane vei for en sluttspurt som ville gi røde jubelscener på Stade de France. Slik gikk det ikke, og etter sluttsignalet var det blå jubelhauger både på banen og tribunen.