Éder senket Zlatan og Sverige

Éder jubler for sin scoring mot Sverige. Foto: Michael Dalder, Reuters / NTB scanpix Foto: Michael Dalder / Reuters

Det ble ingen reprise av Zlatan Ibrahimovic' akrobatiske mål mot Italia i EM i 2004. I stedet var det Éder som ble den store helten da Italia slo Sverige 1-0.

Sverige hadde klart å holde tett i 88 minutter, men så dro Éder seg fri og satte ballen kontrollert i det lengste hjørnet. Dermed kunne Italia juble for tre poeng og seks poeng sammenlagt på to kamper.

I fredagens første EM-kamp var det duket for Sverige mot Italia – Zlatan Ibrahimovic mot landet han ser på som sitt andre hjem.

– Den italienske fotballen er den vakreste i hele verden med så mye lidenskap, sa 34-åringen til magasinet GQ nylig.

Men i Toulouse måtte Sveriges store stjerne glemme de følelsene da Italia skulle senkes. Italienerne imponerte med 2-0 over Belgia i første gruppespillkamp, mens Sverige og Irland delte poengene i den andre kampen i gruppe E.

Både Antonio Conte og Erik Hamrén gjorde endringer på sine lagoppstillinger foran oppgjøret. Hos Italia kom Alessandro Florenzi inn for Matteo Darmian, mens Erik Johansson, Albin Ekdal og John Guidetti erstattet Mikael Lustig (skadd), Oscar Lewicki og Marcus Berg hos Sverige.

Italia fungerte ikke

Og svenskene, med Ibrahimovic i spissen, yppet seg i startet av kampen. Italia skapte ingenting i løpet av de første 45 minuttene, og svenskene hadde god kontroll på italienerne som ble mer og mer frustrerte.

– Zlatan har vært mye bedre enn han var mot Irland, og de andre spillerne har fulgt etter, sa tidligere Stabæk-spiller Daniel Nannskog i SVTs studio i pausen.

Han og de andre ekspertene var svært fornøyde med det de blågule leverte i første omgang.

Litt ut i annen omgang så samarbeidet mellom Italias spisser Éder og Graziano Pellè ut til å fungere litt bedre, men avslutningen fra sistnevnte gikk et stykke over målet til Andreas Isaksson i Sverige-målet.

Det fortsatte deretter å være en sjansefattig affære på stadion i Toulouse, og etter en times spill tok Conte grep og byttet Pellè ut og satte Simone Zaza inn. 61 minutter var spilt da Kim Källström gjorde en god jobb med å stoppe Emanuele Giaccherini fra å få avslutte i god posisjon.

Heading i tverrliggeren

Uten å skape det helt store, var Sverige godt med i kampen. Hamréns menn fikk god støtte fra de svenske supporterne på tribunen, som var i klart flertall. Etter 72 minutter var Ibrahimovic plutselig alene på bakerste stolpe da et innlegg kom, men spissen satte utrolig nok ballen over og var nok litt lettet da han så at det uansett var vinket for offside.

82 minutter var spilt da kampen største målsjanse kom. Marco Parolo fikk stå alene på bakerste stolpe og avslutte med hodet, men headingen gikk i tverrliggeren. Sverige så ut til å klare å holde Italia til uavgjort, men to minutter før full tid avgjorde Éder med sin scoring. Sverige ropte på straffe på overtid, men dommeren holdt fløyta nede.