Nytt våpendirektiv på trappene i EU:

Norske skyttere fyrer løs mot forslag til ny våpenlov for Schengen-landene

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

I kjøvannet av terroraksjonene kan EU komme til å innføre en våpenlov som utraderer norsk skyttersport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


– EUs forslag til nytt våpendirektiv har ingen effekt mot terrorisme. Terrorister søker ikke lisens. Direktivet rammer kun lovlydige borgere.

Det sa Einar Holst fra idrettsforbundet Dynamisk Sportsskyting Norge da Senterpartiets justispolitiske talskvinne Jenny Klinge tirsdag trommet sammen representanter for norske skyttere og jegere og stortingskolleger fra andre partier til et tverrpolitisk møte.

Temaet var det nye våpendirektivet EU er i ferd med å utarbeide, og som i ytterste konsekvens kan sette en stopper for store, norske sportskyttergrener.

– Norske skyttere er ikke terrorister! Skyting er en sunn og inkluderende sport som må vernes. Tilpasningen til EUs direktiv må tilpasses norsk tradisjon, ikke til at enkelte EU-politikere skal fremstå som handlekraftige, la Holst til.

18. november i fjor la EU-kommisjonen fram sitt forslag til skjerping av det eksisterende våpendirektivet, som følge av terroraksjonene i fjor.

Les også: EUs våpendirektiv vil ramme norske jegere

– Rammer lovlydige, ikke terrorister

FEIL SIKTE: – Reglene må tilpasses virkeligheten i Norge, ikke til EU-politikeres behov for å vise handlekraft mot ekstremisme, mener Einar Holst i Dynamisk Sportsskyting Norge. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
FEIL SIKTE: – Reglene må tilpasses virkeligheten i Norge, ikke til EU-politikeres behov for å vise handlekraft mot ekstremisme, mener Einar Holst i Dynamisk Sportsskyting Norge. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Terrorangrepene nylig på Europas folk og verdier ble samordnet på tvers av grenser, og viser at vi må arbeide sammen for å motstå disse truslene. Dagens forslag vil hjelpe oss og takle risikoen for at våpen faller i hendene på terrorister, sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker da forslaget ble lagt fram.

På møtet var et felles budskap fra Det Frivillige Skyttervesen, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norges Skytterforbund og altså Dynamisk Sportsskyting Norge, at tiltakene kun vil ramme lovlydige skyttere i Norge. Gjennom Schengen-avtalen er Norge forpliktet til å følge EUs regler på området.

– Det mest dramatiske i Kommisjonens forslag er begrensninger på halvautomatiske våpen. Blir det vedtatt, kan vi legge ned deltakelse i EM, VM og OL, sa generalsekretær Arild Groven i Norges Skytterforbund.

TRUSLENE: Jenny Klinge (Sp) med bekymrede representanter for jeger- og skytterorganisasjoner i bakgrunnen, vil nødig ha et våpendirektiv som gir stengsler for norsk sportsskyting og mye nytt byråkrati. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
TRUSLENE: Jenny Klinge (Sp) med bekymrede representanter for jeger- og skytterorganisasjoner i bakgrunnen, vil nødig ha et våpendirektiv som gir stengsler for norsk sportsskyting og mye nytt byråkrati. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Skytterforbundet er medlem av Norges Idrettsforbund, har 33.000 medlemmer, 526 klubber og fire grener: Rifle, pistol, lerdue og viltmål.

– De ville vise handlekraft uten å sjekke konsekvensene. De vil forhindre terror, men har gjort mye for å begrense aktiviteten til lovlydige borgere, framholder Groven.

Han viser også til at våpenkort skal tidsbegrenses og gjelde for den enkelte type våpen.

– Det er 500.000 våpeneiere som eier 1,3 millioner våpen i Norge. Skal alle disse fornyes hvert år, blir det dyrt, sier Groven.

Distansesalg av våpen skal også forbys.

– Det vil sette en stopper for hele det norske bruktmarkedet for våpen hvis det skal bli forbud å annonsere på Finn, påpeker representantene.

Alle gode ting er tre

Nå øyner skytterne likevel håp. Fredag la et annet av EUs organer, ministerrådet der medlemslandene er representert, fram sitt forslag til nytt våpendirektiv.

– Rådet modererte Kommisjonens utkast betydelig. Rådets forslag er definitivt mer spiselig, sier jaktkonsulent Vidar Nilsen i Norges Jeger- og Fiskeforbund.

Han har jobbet mye med forslaget som kom fra Kommisjonen 18. november, og satt i Våpenlovutvalget som avga innstilling i 2011. Nilsen er oppgitt over koblinger media gjør fra terrorskyting som i Orlando, og diskusjon våpenlover her til lands.

– Halvautomatiske rifler er utfordringa i EU-kommisjonens utkast. Media trekker automatiske paralleller mellom hvilke våpen som brukes i masseskyting i USA, og jakt- og sportsvåpen i Norge. Men amerikansk våpenlov er langt, langt unna det vi har, sier Nilsen.

– Vi ønsker en våpenlovgivning som sikrer samfunnets behov for trygghet, samtidig som behovene til lovlydige jegere, skyttere og samlere ivaretas. Det er i hovedsak ivaretatt i dagens våpenlov, legger han til.

Men saken er ikke avsluttet med utkastene fra henholdsvis Kommisjonen og Rådet i EU. Også EU-parlamentet skal komme med sin versjon. Den er ventet i midten av juli.

Deretter skal de tre organene i høst sette seg sammen og forhandle seg fram til et minste felles multiplum. Utfallet gjenstår å se.

Mindre skyting, mer byråkrati?

– Nervene til skytterne har kommet mer under kontroll etter forslaget Ministerrådet la fram fredag, sier Jenny Klinge til ABC Nyheter etter møtet.

– Men verdt å legge merke til er at de fremdeles advarer mot innholdet også i det nye forslaget.

– Direktivet går uansett for langt i å bestemme detaljert over nasjonal våpenlovgivning. Det kan få følger både for skytterne og jegerne, og gi norske myndigheter flere byråkratiske krav, sier Klinge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus