Brækhus: – Ali bidro til at jeg ble profesjonell

Muhammad Ali og hans datter var sterkt medvirkende da Cecilia Brækhus tok steget over i proffboksingen.
Muhammad Ali og hans datter var sterkt medvirkende da Cecilia Brækhus tok steget over i proffboksingen. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Cecilia Brækhus var usikker på om hun skulle gå fra amatør- til proffboksing, var det et øyeblikk mellom Muhammad Ali og hans datter som fikk den norske boksedronningen til å bestemme seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2005 vurderte bergenseren om hun skulle bli proffbokser. Hun ble invitert til Berlin for å overvære en kamp mellom Laila Ali og svenske Åse Sandell. Muhammad Ali satt ringside for å støtte datteren.

Minnet om da far Muhammad omfavnet Laila etter at hun hadde vunnet kampen er et minne som har brent seg fast hos Brækhus.

Se høydepunkter fra Muhammad Alis liv her:

– Ali gikk opp i ringen etter kampen. Han var stolt som en hane og omfavnet datteren sin. Han var veldig, veldig stolt av henne, og etter det ble jeg proff. Han bidro til at jeg ble proff. Det er utrolig hva han kan bety for en jente fra Bergen, sier Brækhus til NTB.

Brukt som motivasjon

Dette spesielle øyeblikket var ikke bare avgjørende for beslutningen hennes om å bli profesjonell, men har også fulgt henne gjennom hele karrieren. I tøffe stunder, blant annet da hun fikk mye kritikk for at hun som kvinne ble profesjonell, har hun tatt fram øyeblikket mellom far og datter Ali.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flere ganger når det gått litt tungt har jeg hentet fram det øyeblikket for å få styrke. Jeg har egentlig ikke vært klar over hvor mye det har betydd for meg før dette skjedde. Det er veldig trist at han er borte. Jeg har et ganske spesielt forhold til han, sier Brækhus.

34-åringen fra Norge har hatt muligheten til å møte Ali et par ganger, men det har aldri blitt noe treff mellom de to bokserne. Det angrer en av verdens beste kvinnelige boksere på i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har aldri møtt han. Jeg har hatt muligheten ved noen anledninger, men jeg har vært en idiot og har vel trodd, som alle andre, at han skulle leve for alltid. Det er veldig trist at jeg dessverre ikke får møtt han, sier Brækhus.

– Verdens største ikon

Ali var ikke bare en stor idrettsutøver, men han engasjerte seg også aktivt i viktige samfunnsrelatert spørsmål utenfor bokseringen både underveis og etter boksekarrieren.

– Han har betydd mye for mange. Vi i boksingen er umåtelig stolte av han, men for noen har han vært en rettighetsforkjemper, krigsmotstander eller en showman. Han er verdens største ikon, og jeg tror ingen senere vil bli like stor som han, avslutter Brækhus.