Muhammad Ali er død

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bokselegenden Muhammad Ali døde på sykehus fredag kveld, 74 år gammel. Det bekrefter en talsmann for familien hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ali, som opprinnelig het Cassius Clay, har vært innlagt på sykehus i Phoenix, Arizona de siste dagene på grunn av en luftveissykdom. Familien skal tidlig fredag ha fått beskjed om at han ikke hadde lenge igjen å leve, ifølge NBC.

– Etter 32 års kamp mot Parkinsons sykdom, har Muhammad Ali gått bort i en alder av 74 år, opplyser talsmann Bob Gunnell i en pressemelding.

Alis barn var til stede i Phoenix da den store boksemesteren gikk bort. En begravelse skal holdes onsdag i hjembyen Louisville i delstaten Kentucky. Byen planlegger å holde en minneseremoni allerede lørdag.

Trist dag

Hyllestene av legenden har strømmet inn siden Alis bortgang ble kjent.

– Det finnes ikke ord for hva Muhammad Ali har gjort for boksingen som idrett, sier den amerikanske bokseverdensmesteren Floyd Mayweather til ESPN.

– Han er en av bokserne som banet veien for at jeg kunne komme dit jeg er i dag, tilføyer 39-åringen, som var regnet som vår tids beste bokser da han la opp i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ali er udødeliggjort, påpeker Don King, som promoterte noen av Alis største boksekamper.

– Jeg elsket Muhammad Ali, han var min venn. Ali dør aldri. I likhet med Martin Luther King, lever hans ånd videre, sier King til nyhetsbyrået AP lørdag.

Muhammad Ali regnes som en av tidenes beste boksere og er trolig den mest kjente av dem alle. Han slo gjennom internasjonalt da han tok gull i lett tungvekt under OL i Roma i 1960. Samme år ble han profesjonell, og i 1964 ble han verdensmester i tungvekt, bare 22 år gammel. Året etter konverterte han til islam og tok sitt nye navn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se legendens liv i bilder:

MANILA: Joe Frazier får smake Muhammad Alis hansker i niende runde av den legendariske kampen i Manila i 1975. Foto: Mitsunori Chigita / Ap

– En del av meg er borte

Siden fulgte en rekke kamper som har fått en stor plass i boksehistorien, deriblant «The Rumble in the Jungle» i Kinshasa. Ali slo knockout på regjerende tungvektsmester George Foreman i åttende runde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ali, Frazier & Foreman – vi var ett. En del av meg er borte. Den beste delen, sier 67 år gamle Foreman på Twitter.

Foreman var sammen med Joe Frazier blant Alis største rivaler.

Boksingen tæret på den gamle mesteren, og tidlig på 1980-tallet fikk han diagnosen Parkinsons sykdom. Ali ble etter hvert mer og mer preget av dette, og de siste årene var han innlagt på sykehus flere ganger.

– Endret holdninger

– Han var tidenes største bokser, men boksekarrieren hans kommer i annen rekke når det gjelder hans bidrag til verden, sier boksepromotor Bob Arum til AP.

Både under og etter karrieren hevet Ali ofte stemmen og forsvarte afroamerikaneres rettigheter. Han nektet å la seg innkalle til hæren under Vietnam-krigen på grunn av sin religiøse overbevisning.

– Han gjorde mer for å endre raserelasjoner og folks holdninger enn selv Martin Luther King, mener Arum.

Ali etterlater seg kona Yolanda Williams og ni barn.