Bach: – Dusinvis kan bli utestengt fra Rio-OL

IOC-president Thomas Bach sier en rekke utøvere kan bli utestengt fra Rio-OL på grunn av tidligere dopingjuks. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
IOC-president Thomas Bach sier en rekke utøvere kan bli utestengt fra Rio-OL på grunn av tidligere dopingjuks. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

IOC-president Thomas Bach sier at mange utøvere risikerer å bli utestengt fra sommerens OL i Rio de Janeiro etter at tidligere dopingprøver er analysert på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

IOC opplyste tirsdag at 31 utøvere skal ha vært dopet under Beijing-lekene i 2008. Utøverne skal komme fra 12 forskjellige nasjoner, men det er ikke kjent hvilke land det gjelder.

– Hvis påstandene blir bekreftet sanne, ville det være en ny sjokkerende form for doping med et svært høyt nivå av kriminalitet, sa Bach.

Dopingprøvene er blitt lagret ved IOC-laboratoriet i Lausanne, og nye metoder har gjort at tidligere juks kan bli avslørt.

– Dette vil trolig stoppe dusinvis av utøvere som har dopet seg, fra å konkurrere i Rio-OL i 2016, skriver Bach i Le Monde.

Nulltoleranse

Tyskeren varsler at IOC vil ha nulltoleranse overfor dopede utøvere. I tillegg kan det gå utover forbund.

– Straffen kan være fra utestengelse på livstid fra OL til store økonomiske sanksjoner, til og med suspensjon eller eksklusjon av et helt nasjonalt forbund, som for eksempel er tilfellet med russisk friidrett nå, sa Bach.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til prøvene fra Beijing er det ventet at resultater fra nye analyser av 250 dopingprøver fra London-OL snart er klare.

– Dette betyr at hvis vi ikke tar deg i lekene, så vil vi ta deg senere, sa IOC-visepresident John Coates.

Russland usikre

Bach går samtidig ut og advarer Russland om at Det internasjonale dopingbyråets (WADA) gransking av Russlands handlinger i Sotsji kan avgjøre om landet får sende utøvere til OL i Rio.

– Hvis det eksisterer et organisert system som forurenser flere idretter enn antatt, må Det internasjonale forbundet og IOC ta en vanskelig avgjørelse mellom kollektivt ansvar eller individuell rettferdighet, sa Bach.