Meny

IOC svært bekymret over dopingpåstander

OL-ringene lyser under åpningsseremonien for Sotsji-lekene. En tidligere antidopingekspert hevder at det seierrike hjemmelaget var gjennomsyret av doping. Foto: Lucy Nicholson (Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale olympiske komité (IOC) krever en umiddelbar gransking av påstander om russisk dopingjuks under Sotsji-OL.

En IOC-talsmann uttrykte sterk bekymring etter at New York Times siterte den tidligere sjefen for det russiske antidopinglaboratoriet på at et stort antall russiske utøvere var dopet under lekene, blant dem 15 medaljevinnere.

– Disse påstandene er svært detaljerte og veldig bekymringsverdige. Vi ber Verdens antidopingbyrå (WADA) om å granske dette umiddelbart, sa han.

Bakgrunn: Rodtsjenkov medgir russisk dopingjuks i Sotsji

Utviklet en dopingmikstur

Grigorij Radtsjenko fortalte i intervjuet at han hadde utviklet en dopingmikstur bestående av steroidene metenolon, trenbolon og oxandrolon, som han blandet med alkohol: Chivas (whisky) for menn og Martini (vermouth) for kvinner.

Han fortalte også at man hadde lister over dopede utøvere som måtte få sine prøver byttet ut dersom de havnet i dopingkontroll, og la ut om hvordan dette ble gjort med hjelp fra myndighetene og sikkerhetstjenesten.

Spørsmålet er hvordan dette kunne skje.

Les også: Russisk minister kaller dopingpåstander absurde

– God kontroll

IOK-talsmannen sa at antidopinglaboratoriet der Sotsji-prøvene ble analysert var godkjent av WADA, og at det var 15-20 internasjonale eksperter til stede for å overvåke prosessen.

– Vi hadde et system for kvalitetskontroll og dokumentasjon på hvor prøvene til enhver tid befant seg. Det var i overensstemmelse med internasjonale regler og bestemmelser, sa han.

WADA sa allerede forrige uke at man vil granske påstander om russiske dopingjuks under Sotsji-OL. Det var etter at varsleren Vitalij Stepanov sto frem med opplysninger om at Radtsjenko visste om dopede medaljevinnere, og før Radtsjenko selv uttalte seg.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus