Rodtsjenkov medgir russisk dopingjuks i Sotsji

Grigorij Rodtsjenkov, tidligere leder for Russlands antidopinglaboratorium, medgir overfor New York Times at det ble jukset med russiske dopingprøver under Sotsji-OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han sier at minst 15 russiske medaljevinnere under lekene var deltakere i et omfattende myndighetsstyrt dopingprogram, og at det var et system for å sikre at de ikke ble avslørt i dopingprøver.

Blant de dopede utøverne var ifølge Rodtsjenkov femmilsvinner Alexander Legkov og 13 andre medlemmer av langrennslaget. Bobkjøreren Alexander Zubkov og skeletonkjører Alexander Tretjakov navngis også.

Rodtsjenkov forteller til avisen at han før lekene fikk en liste over utøverne som deltok i dopingprogrammet. Listen kom fra idrettsdepartementet og skulle brukes under lekene. Om utøvere på listen vant medaljer, måtte deres dopingprøver byttes ut med «rene» prøver avgitt tidligere.

Les også: Russisk minister kaller dopingpåstander absurde

Han forteller at russiske antidopingeksperter og medlemmer av sikkerhetstjenesten utførte dette om natten. Prøveglass ble hentet og levert gjennom et hull i veggen. Rodtsjenkov anslår at inntil 100 urinprøver ble byttet ut.

Russland ble beste nasjon i Sotsji-OL med 13 gull. Norge var nest best med 11. Etter lekene fikk Rodtsjenkov en høythengende orden fra president Vladimir Putin.

Bakgrunn: Nye avsløringer om russisk doping under Sotsji-OL

Den russiske gullvinneren Alexander Legkov (midten) omgit av sine landsmenn, sølvvinner Maxim Vylegzhanin (t.v.) og bronsevinner Ilia Chernousov (t.h) under medaljeseremonien etter at Russland hadde gjort storeslem på femmila på hjemmebane under Sotsji-OL i 2014. Foto: Phil Noble (Reuters / NTB scanpix)
Den russiske gullvinneren Alexander Legkov (midten) omgit av sine landsmenn, sølvvinner Maxim Vylegzhanin (t.v.) og bronsevinner Ilia Chernousov (t.h) under medaljeseremonien etter at Russland hadde gjort storeslem på femmila på hjemmebane under Sotsji-OL i 2014. Foto: Phil Noble (Reuters / NTB scanpix)

Sjokkerende

Det vakte stor oppsikt da varsleren Vitalij Stepanov nylig fortalte om dopingjuks under Sotsji-OL. I et intervju med det amerikanske TV-programmet «60 Minutes» sa han at Rodtsjenkov hadde fortalt ham om dette.

Rodtsjenkov bekrefter nå opplysningene og sier til New York Times at dopingjukset var enda mer omfattende enn Stepanov hevdet.

Rodtsjenkov hevder at han frykter for sin sikkerhet, og han bor derfor for tiden på hemmelig adresse i Los Angeles. Til avisen sier han at han utviklet en mikstur av tre anabole steroider som ble blandet med alkohol og gitt til utøvere.

Les også: IOC svært bekymret over dopingpåstander

– Vi var fullt utstyrt, fulle av kunnskap og erfaring og perfekt forberedt på det vi skulle gjøre under Sotsji-lekene. Det gikk som et sveitserur, sier han til avisen.

– Folk feiret OL-mestrene våre, men vi var travelt opptatt med å bytte ut urinprøvene deres.

De involverte skal ha funnet en måte å åpne prøveglassene og bytte ut prøvene uten at dette ble oppdaget. Det skulle egentlig ikke være mulig. For å identifisere prøvene tok utøverne bilde av prøveskjemaet sitt, der koden for prøven er oppgitt.

Les også: Russisk skiskytter suspendert etter positiv prøve

Dokumentar

Rodtsjenkov lot seg intervjue av New York Times over tre dager. Bryan Fogel, som er i ferd med å lage en dokumentarfilm med Rodtsjenkov, arrangerte intervjuene og ga også avisen tilgang til epostkorrespondanse om dopingkomplottet og lister over utøverne som angivelig var involvert.

Avisen kontaktet Russlands idrettsminister Vitalij Mutko, som i en kommentar hevder at Rodtsjenkovs uttalelser er «en fortsettelse av informasjonsangrepet mot russisk idrett».

Rodtsjenkov ble i november utpekt av Verdens antidopingbyrå (WADA) som del av et organisert dopingprogram i russisk idrett. Han ble også anklaget for å ha presset utøverne for penger, noe han benekter.

I WADA-rapporten ble han anklaget for å ha underslått positive dopingprøver og ødelagt hundrevis av urinprøver.

Etter at rapporten ble sluppet, sa han opp jobben sin og flyttet til Los Angeles.

I februar døde to av hans tidligere nære medarbeidere uventet, en rett etter å ha sagt opp jobben ved antidopinglaboratoriet.

Les også: IAAF holder tilbake doping-rapport