Meny

Jørn Andersen ny landslagstrener i Nord-Korea

Jørn Andersen er ansatt som ny landslagstrener i Nord-Korea. Foto: Wikipedia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jørn Andersen er ansatt som ny landslagstrener i Nord-Korea. 53-åringen har skrevet under på en ettårskontrakt.

Fakta om Jørn Andersen

• Klubber som spiller: Fredrikstad, Vålerenga, Nürnberg, Eintracht Frankfurt, Fortuna Düsseldorf, Hamburg, Dynamo Dresden, FC Zürich, FC Lugano, FC Locarno.

• Klubber som hovedtrener: FC Locarno, Xanthi, Kickers Offenbach, Mainz, Larissa, Karlsruhe, Austria Salzburg.

• Landskamper: 27 (5 mål)

• Aktuell: Er ansatt som landslagstrener i Nord-Korea, ifølge NRK.

Jørn Andersen er ansatt som ny landslagstrener i fotball i Nord-Korea. 53-åringen har skrevet under på en ettårskontrakt, melder NRK.

Det er familien som bekrefter det overraskende valget overfor kanalen. Andersen skal allerede ha vært i Nord-Korea i to uker.

Vil forbedre imaget

– Det virker merkelig, men i Nord-Korea er sport politisk. Akkurat som det er i andre land. Det betyr veldig mye for dem å vinne og vise seg fram på en internasjonal arena. De har faktisk spilt ganske god fotball tidligere. Det har vært opp og ned, men de har vist at de kan, sier Geir Helgesen, leder for Nordisk Institutt for Asia-studier (NIAS) i København, til NTB.

– De håper nå å forbedre sitt image i verden ved å be en utlending om å gjøre noe med fotballen. Det kan ikke se til Sør-Korea eller Japan, og Kina er ikke veldig gode på fotball, så det er ganske logisk at de søker etter noen i vår del av verden, fortsetter Korea-eksperten.

– Det var morsomt

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo synes det er morsomt at Andersen angivelig har fått jobben som landslagssjef for Nord-Korea.

– I Nord-Korea? Det var morsomt. Det var moro da Egil (Olsen) og Otto (Ulseth) tok Irak, men dette er vel et steg opp, eller. Dette er et steg enda lenger ut, sier Høgmo til NTB.

Drillo trente Irak sammen med Ulseth i 2007 og 2008.

– Dette er gøy. Det ligger så mange interessante aspekter i det hele. Da vil jeg ønske Jørn veldig lykke til, stråler Høgmo.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo ønsker Jørn Andersen lykke til. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Det er veldig spennende, ikke minst å få en norsk mann i Nord-Korea og erfare den nasjonen, fortsetter landslagssjefen.

Høgmo, som er svært opptatt av politikk, mener fotballen igjen viser at den kan inspirere over landegrenser og kulturelle- og politiske motsetninger.

– Og da er vi nettopp inne på det at fotballen gjør, at vi beveger oss over grenser og bedriver kulturutvikling på tvers, noe som er veldig verdifullt. Kanskje er dette et viktig steg i at Nord-Korea begynner å lempe på grensene, sier Høgmo.

Målet er VM

Ifølge Andersens familie ønsket Nord-Korea en tysk trener, og valget falt på Andersen som ble tysk statsborger i 1993. Planen er at han skal bygge et landslag inn mot neste VM.

Andersen har en fortid som spiller for Fredrikstad og Vålerenga i Norge. Han har også vært proff i en rekke tyske og andre utenlandske klubber.

Som trener har han vært i flere klubber, men hadde en lengre pause før han tok over Austria Salzburg i januar i fjor. Der var han fram til desember i fjor. Mainz og Karlsruhe er blant de øvrige klubbene som har hatt 53-åringen på lønningslista. I 2009 førte han Mainz opp til 1. Bundesliga.

Andersen står bokført med 27 landskamper og 5 mål for Norge.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus