Idrettspresidentens mor sammenligner åpenhetsdebatten med Watergate

Idrettspresident Tom Tvedt innrømmer at trykket er voldsomt rundt spørsmålene om åpenhet og pengebruk i Norges Idrettsforbund. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Idrettspresident Tom Tvedt innrømmer at trykket er voldsomt rundt spørsmålene om åpenhet og pengebruk i Norges Idrettsforbund. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Idrettspresident Tom Tvedt innrømmer at det er tøft å stå i den pågående debatten om åpenhet og pengebruk i idretten, men er forberedt på nye kritiske spørsmål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Debatten har rast de siste ukene. Avsløringer i fremfor alt VG har satt søkelyset på de begrensede mulighetene for innsyn i forbundets økonomiske disposisjoner.

Idrettspresident Tom Tvedt innrømmer at trykket har vært og fortsatt er enormt.

– Når min mor ringer og sier at jeg står i en skandale som minner om Watergate-skandalen, er det klart at dimensjoneringen er ganske kraftig. Min mor vet hva det var, sier idrettspresidenten til NTB.

Utfordrende

Tirsdag holdt Tvedt styremøte i idrettsforbundet på Gardermoen. Etterpå møtte han mediene på Ullevaal stadion. Der ventet det nye kritiske spørsmål.

På spørsmål fra NTB om hva idrettspresidenten tenker om at debatten ikke synes å legge seg, svarte han:

– Hvis du spoler tilbake til OL-prosessen og da den ble avsluttet, var den også ganske intens. Den ble drevet av noen få medier. Jeg registrerer at dette er en videre oppfølging av det, og dette må vi stå i. Samtidig håper jeg at vi snart kan gå videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tvedt innrømmer gjerne at den pågående debatten er utfordrende for idrettsstyret.

– Det er ingenting å legge skjul på at det for ethvert styre er krevende å stå åtte uker i offentligheten og å bli beskyldt for å være råtten, sier han.

Idrettspresidenten vedgår også at det har vært uenigheter innad i idrettsstyret i åpenhetsdebatten.

– Det er på en måte den balansen i diskusjonen som er, men at man har forskjellige syn i idrettsstyret, det skulle bare mangle i den situasjonen vi står, sa Tvedt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekymret for omdømmet

– Er du bekymret for NIFS omdømme i en slik debatt?

– Ja, det er helt klart at verken runden rundt 2022 (Oslo-OL) eller runden rundt Tromsø var bra. Denne diskusjonen er heller ikke bra i det hele tatt. Det ville vært veldig spesielt hvis jeg mente det, sier Tvedt.

Tirsdag skrev VG at Oslo kommune og Norges Idrettsforbund i fellesskap betalte 569.064 kroner for å ha en tolk, en «vert» og en minibuss med sjåfør til disposisjon døgnet rundt under Sotsji-OL i 2014. De ansvarlige i Oslo kommune hevder nå at de er overrasket over størrelsen på beløpet, mens idrettsforbundet hevder at kommunens representanter kjente til innholdet i avtalen og godkjente den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Idrettspresident Tvedt forstår samtidig at folk flest reagerer på summene det snakkes om.

– Du er ufølsom dersom du ikke gjør det, men dette har vært en lang prosess. Vi forsøkte å søke om OL i 2022, og at prisene er høye når det er OL og Paralympics, vet vi. Nå skal vi til Rio, og den avtalen har vi inngått for seks år siden. Vi ligger seks år på forhånd for å få dette på plass, sier han.

På idrettsstyremøtet tidlig i april ble det vedtatt full åpenhet rundt Norges Idrettsforbunds pengebruk fra juni 2015. Samtidig ble det nedsatt et eget offentlighetsutvalg, ledet av tidligere kringkastingssjef John G. Bernander, som skal kartlegge åpenheten i norsk idrett.

Rapporten fremlegges etter planen før 1. oktober.