Kristiansen: – En vemodig avgjørelse

Egil Kristiansen om hvordan han går av som landslagstrener. Se Marit Bjørgens reaksjon lenger ned i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse mandag formiddag fortalte Egil Kristiansen at han gir seg som trener for kvinnelandslaget i langrenn.

– Jeg føler ikke at jeg manglet den siste motivasjonen, men etter mange år må man ta en avgjørelse om at nok er nok. Jeg følte nå at tiden var rett, sier Kristiansen.

Langrennstreneren innrømmet at det under forrige sesong var gnisninger mellom han og enkelte løperne.

– Vi har evalueringer hvert eneste år. Det er alltid noe kritisk i disse evalueringene, og de skal være kritiske. Det er noen som har stor tillit til meg, og det er andre som har mindre tillit. Slik vil det alltid være. Men det er ikke nødvendigvis at det er det som er den avgjørende faktoren, sier Kristiansen.

Les også: Kristiansen slutter som landslagstrener

– Tom for ideer

Han avviser en enkeltfaktor ligger til grunn for valget som nå er tatt.

– Toppidrett handler om å finne de faktorene som gjør at laget og utøverne blir stadig bedre. Når man har gjort det i tiår, begynner man å gå litt tom for ideer. Da tenker man at andre kan tenke de tankene som kan løfte laget videre, sa Kristiansen.

Bjørgen: – Det har vært et langt ekteskap

Hva han skal bruke tiden framover til, vet han foreløpig ikke.

– Jeg har muligheter, men dette får jeg bruke tid til å avgjøre, smilte han – og ville ikke røpe om det fortsatt kan være aktuelt å jobbe med idrett.

– Fantastisk reise

Egil Kristiansen har vært sjef for Norges beste kvinnelige langrennsløpere siden 2006. Siden den gang har han kunnet feire 47 medaljer i VM og OL.

– Det har vært en fantastisk reise. Det har vært opp- og nedturer. Mye har vært bra, og det er det jeg vil sitte igjen med, sa han – og tilføyde:

STAFETTGULL: Egil Kristiansen ledet de norske skijentene til gull på stafetten under ski-VM i Holmenkollen i 2011. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
STAFETTGULL: Egil Kristiansen ledet de norske skijentene til gull på stafetten under ski-VM i Holmenkollen i 2011. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

– Jeg har lært vanvittig mye av fantastiske utøvere og et fantastisk støtteapparat. Det blir rart å ikke skulle samarbeide med dem i tiden som kommer.

Les også: Marit Bjørgen rammet av overbelastning etter løpetur

– Jeg ble lei meg

Marit Bjørgen, som var tilstede på pressekonferansen, sa at hun ønsket med Kristiansen videre.

– Jeg ble lei meg. Men jeg skjønner valget også. Man må kjenne at man er motivert til å fortsette også. Styrken hans er at han har vanvittig bra kunnskap, ikke minst den ledertypen han har vært. Det er styrken til damelaget. Vi har stått sammen og trent hverandre bedre, sier Bjørgen.

– Styrken hans er at han har vanvittig bra kunnskap, ikke minst den ledertypen han har vært. Det er styrken til damelaget.

GULLJENTE: Marit Bjørgen vant OL gull i langrenn sprint for kvinner i Whistler Olympic park under OL i Vancouver i 2010. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
GULLJENTE: Marit Bjørgen vant OL gull i langrenn sprint for kvinner i Whistler Olympic park under OL i Vancouver i 2010. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Hun mener Kristiansen skal ha mye av æren for at damelandslaget har stått sammen.

– Vi har vært på lag i 15 år, så det er et langt ekteskap, sier Bjørgen.

Les også: Bjørgen: – Verdens nydeligste litjgut

Betydd mye

Søndagens offentliggjøring kom ikke helt overraskende på henne.

– Jeg fikk et lite hint i forkant, men det var tungt å få den beskjeden da avgjørelsen var tatt, sa Bjørgen.

Kristiansen har vært en viktig støttespiller for Bjørgen etter at veteranens medaljefangst for alvor skjøt fart etter 2009.

Bjørgen vil ikke mene for mye om hvem som skal erstatte Kristiansen som landslagstrener.

– Det blir tøft å finne en erstatter, men det finnes noen kandidater. Jeg har ingen navn her og nå, sa hun mandag.

Les også: Bjørgen: – Jeg har fått en ny sjef

– Vanvittig god leder

Størst pris har hun satt på Kristiansens lederegenskaper.

– Han har vært en vanvittig god leder. Egil er en jordnær kar fra Gudbrandsdalen. Han har hatt beina godt plantet på jorda selv om vi har gjort det veldig bra, sa Bjørgen – og tilføyde:

– Det blir rart å reise på tur uten han, og det blir for meg en ny situasjon. Det har vært en trygghet å ha Egil der.

Se opptak av pressekonferansen:

Personvernpolicy