Bernander tror på «justeringer»

John G. Bernander skal lede åpenhetsutvalget i norsk idrett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
John G. Bernander skal lede åpenhetsutvalget i norsk idrett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

John G. Bernander skal lede åpenhetsutvalget i norsk idrett. Han tror arbeidet kan føre til «justeringer» i dagens praksis og regelverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Idrettspresident Tom Tvedt og Norges Idrettsforbund har måttet tåle kritikk for manglende åpenhet den siste tiden. En rekke oppslag i VG har skapt en bred debatt rundt behovet for mer innsyn i idrettstoppenes pengebruk.

Mandag møtte Tvedt og idrettsforbundets generalsekretær Inge Andersen kulturminister Linda Hofstad Helleland for andre gang på en uke for å diskutere problematikken. I møtet med statsråden lanserte idrettspresidenten flere tiltak, der iblant å opprette et uavhengig utvalg ledet av tidligere kringkastingssjef John G. Bernander.

Utvalgets øvrige medlemmer ble også presentert senere mandag. Det består av Robert Eriksson, Åse Aulie Michelet, Anne Husebekk, Stein Opsal, Turid Solvang, Kai Erik Arstad, May Britt Lagesen, Bjørn Soleng og Kristin Setså.

Det Norske Veritas vil fasilitere og være rådgivere for utvalget underveis i arbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Idrettspresidenten har lagt fram reiseregninger

Frist: 1. oktober

– Jeg tror utvalget vil kunne bidra til en gjennomgang og mulige justeringer i praksis og regelverk, som kan styrke tilliten til idrettsorganisasjonene og det viktige arbeid disse gjør, og ser fram til å starte arbeidet straks utvalget for øvrig er oppnevnt, sier Bernander i en pressemelding.

Etter møtet med statsråden opplyste idrettspresident Tvedt at utvalgets øvrige medlemmer ville bli offentliggjort senere mandag, men i pressemeldingen fra Norges Idrettsforbund (NIF) signaliseres det at dette arbeidet kan ta noe lengre tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvalget skal legge fram sine vurderinger, anbefalinger og forslag til endringer for hele idrettsorganisasjonen senest 1. oktober.

Les også: Svendsen: – Høyt nivå på Siems reiseregninger

Dette er utvalgets mandat:

* Vurdere om idrettens kontrollrutiner er adekvate, transparente og tillitvekkende for å sikre at ressursene brukes i samsvar med gjeldende økonomiske retningslinjer og hensynet til en forsvarlig og ansvarlig ressursbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Utvalget bes særskilt vurdere om dagens kontrollrutiner er hensiktsmessige for å kunne avdekke og rapportere avvik og eventuelt misbruk, eller uforsvarlig ressursbruk i virksomhetene eller utøvelsen av arbeid eller verv innenfor disse.

* Hvordan idretten som organisasjon bør praktisere åpenhet om egen virksomhet, herunder økonomiske disposisjoner gitt dagens lover og regler og at idretten mottar offentlige midler.

* Om det med utgangspunkt i andre sammenlignbare frivillige organisasjoner er en annen praksis knyttet til offentliggjøring av økonomisk informasjon, og derigjennom vurdere om det er grunn til å endre idrettens status knyttet til offentlighetsloven, herunder retten til tredjeparts innsyn.