Idrettspresidenten har lagt fram reiseregninger

Idrettspresident Tom Tvedt: – Vi tar det på alvor. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Idrettspresident Tom Tvedt offentliggjorde mandag sine reiseregninger. Samtidig avviser han at idrettsledere har fått munnkurv i åpenhetsdebatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Åpenhet i idretten:

  • Avsløringer i VG har de siste ukene satt søkelyset på manglende åpenhet og begrensede muligheter for innsyn rundt pengebruken i Norges Idrettsforbund og de største norske særforbundene.
  • Idrettspresident Tom Tvedt og idrettsforbundets generalsekretær Inge Andersen er blant dem som har måttet tåle kritikk for ikke å gi innsyn i blant annet reiseregninger.
  • Kulturminister Linda Hofstad Helleland innkalte nylig idrettstoppene til møte. Etterpå uttrykte statsråden misnøye med det hun hadde hørt og innkalte umiddelbart til et nytt møte.
  • Mandag møttes partene på ny. Der ble det klart at idrettspresident Tom Tvedt ønsker å nedsette et utvalg, ledet av John G. Bernander, som skal se på åpenheten i idretten. Samtidig bekreftet idrettspresidenten at han vil offentliggjøre egne reiseregninger fra sin periode som president.

Tvedt har reist for totalt 238.819 kroner siden Idrettstinget i Trondheim hvor han ble valgt som idrettspresident i juni i fjor. Den største posten er på litt over 58.000 kroner, som er for reisen til IOC-sesjonen i Kuala Lumpur via Los Angeles 24. juli. I Los Angeles var han innom Special Olympics. Totalt brukte han 73.000 kroner på den turen.

Mandag møtte idrettspresidenten kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) for andre gang på en uke for å diskutere graden av åpenhet i norsk idrett. Tvedt har fått kritikk for ikke å gi innsyn i reiseregningene han har levert i tiden som idrettspresident.

– For å gå foran som idrettspresident kommer jeg sammen med generalsekretæren til å legge ut mine reiseregninger i løpet av dagen, sier Tvedt.

Det ble gjort mandag ettermiddag.

Generalsekretær Inge Andersen hadde reist for 293.015 kroner i den samme perioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bredt utvalg

I møtet med statsråden la Tvedt også fram flere tiltak som skal bidra til økt åpenhet rundt idrettstoppene og deres økonomiske disposisjoner.

– Vi setter blant annet ned et bredt utvalg som skal se på åpenhet i idretten. Hensikten med dette utvalget er ikke å skjule eller gjemme noe, men det skal se på i hvilken grad vår organisasjon er åpen. Det omhandler ikke bare reiseregninger, men mange ting, sier Tvedt – og utdyper:

– Det handler blant annet om vår kalender, og hvor vi til enhver tid befinner oss. Vi må lage dette på en ordentlig måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Helleland: – Dette er ikke godt nok av idretten

Avventer utvalget

På spørsmål om det er aktuelt å legge fram generalsekretær Inge Andersen reiseregninger fra for eksempel OL i Sotsji i 2014, svarer han:

– Jeg forholder meg til tiden jeg har vært president, så få vi komme tilbake til resten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Idrettspresidenten er forberedt på kritikk:

– Hvis det kommer, skal jeg forklare meg. Jeg har ingenting å skjule, sier han.

John G. Bernander skal lede åpenhetsutvalget som nå nedsettes. Navnene på de øvrige medlemmene i utvalget vil offentliggjøres i løpet av dagen.

VG har i lengre tid satt søkelys på manglende åpenhet rundt økonomi i Idretts-Norge.