Panama Papers viser at UEFA snakket usant

FIFA-president og tidligere UEFA-generalsekretær Gianni Infantinos navn er på en kontrakt om rettighetssalg fra 2006 sammen med korrupsjonstiltalte Hugo Jinkis, selv om UEFA har hevdet aldri å ha gjort forretninger med de korrupsjonstiltalte i FIFA-skandalen.
FIFA-president og tidligere UEFA-generalsekretær Gianni Infantinos navn er på en kontrakt om rettighetssalg fra 2006 sammen med korrupsjonstiltalte Hugo Jinkis, selv om UEFA har hevdet aldri å ha gjort forretninger med de korrupsjonstiltalte i FIFA-skandalen. Foto: John Vizcaino / Reuters

Kontrakter fra 2006 lekket som del av Panama Papers viser at UEFA har snakket usant om sine forretningsforbindelser med korrupsjonstiltalte, skriver Aftenposten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UEFA hevder i en uttalelse tirsdag kveld at forbundet handlet i god tro og ikke har gjort noe galt.

Gianni Infantinos navn står på en kontrakt signert av Hugo Jinkis. Sistnevnte er en av dem som er tiltalt i USA etter FBIs etterforskning av korrupsjon i FIFA og internasjonal fotball.

Infantino var den gang generalsekretær i UEFA (det europeiske fotballforbundet). Han ble i år valgt til ny president i FIFA (det internasjonale fotballforbundet).

Aftenpostens samarbeidspartner Süddeutsche Zeitung har flere ganger spurt UEFA om organisasjonen i siste 20 år har hatt forretningsforbindelser med noen av de 14 som er tiltalt i USA i tilknytning til FIFA-skandalen, eller med selskaper tilknyttet dem. Både i september i fjor og i mars i år ble det svart nei.

Les også: Panama-avsløringer ga statsministerskifte på Island

Bevis

Kontraktene som forteller en annen historie fremkommer i interne dokumenter lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca som Süddeutsche Zeitung har fått tilgang til, skriver Aftenposten.

I en kontrakt datert 13. september 2006 selger UEFA TV-rettigheter til mesterligaen for Ecuador i perioden 2006-2009 til Cross Trading for 111.000 dollar. Hugo Jinkis har signert for Cross Trading, og Infantinos navn står på kontrakten som en av to representanter for UEFA.

I dokumenter Aftenposten har gått gjennom finnes også en kontrakt signert 23. mars 2007, som viser at UEFA solgte rettigheter for UEFA-cupen og supercupen til Cross Trading for 28.000 dollar.

UEFA-rettighetene ble av Cross Trading solgt videre til Teleamazonas for 437.000 dollar. Den store fortjenesten får eksperter til å stusse, men er ikke i seg selv bevis for at noe ulovlig har skjedd.

Les også: Advokatfirmaet hevder Panama-avsløringene er straffbare

UEFA-svar

UEFA uttrykker i en uttalelse tirsdag misnøye med medieoppslagene og hevder at rettighetssalget i 2006 foregikk helt etter boka.

– Det er korrekt at UEFA for en tid siden fikk spørsmål om vi hadde hatt forretningskontakt med personer eller selskapet involvert i saken i USA. Da vi svarte, hadde vi ikke hatt anledning til å sjekke hver eneste av våre (tusener) av kontrakter, og det opprinnelige svaret var derfor ufullstendig, heter det.

– Gianni Infantino trodde, basert på informasjon fra UEFA, at det ikke hadde vært noen kontrakter med noen av de tiltalte. Nå har vi gått gjennom alle våre kontrakter, og kontrakten for Ecuador fra 2006 ble inngått etter en åpen budrunde hvor tilslaget gikk til firmaet som ga det høyeste budet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus