Berget brøt forbannelsen

Jo Inge Berget kunne juble for scoring på Ullevaal. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Jo Inge Bergets leggtreff i nettaket brøt 520 minutters norsk måltørke, men landslaget slaktes etter tam 2-0 seier.

Stefan Johansen fastsatte resultatet i tomt bur etter å ha vunnet en duell med keeper etter et finsk tilbakespill sju minutter før slutt.

– Jeg synes jeg så fra benken at keeperen så litt «shaky» ut, sa Johansen til kanalen Max etter kampen.

Martin Ødegaard under privatlandskampen i fotball mellom Norge og Finland på Ullevaal stadion tirsdag kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

For første gang på 804 dager vant Per-Mathias Høgmos landslag en privatlandskamp igjen. At det skjedde mot et finsk landslag som kom rett fra 0-5 i Polen, og etter en alt annet enn forrykende norsk innsats, får så være. Også at det skjedde foran bare 4675 tilskuere, det laveste tall i en Ullevaal-landskamp på nesten 24 år.

– Seieren var grei, men kampen var meget svak. Førsteomgangen er det bare å sette et stort kryss over. Vi fikk ikke til noen ting, sa Høgmo, som var spesielt skuffet over de første 45 minuttene.

– Vi lyktes ikke med balltempoet. Det ble mye feil og to lag som mistet mye ball. Da ble det ingen fin fotballkamp. En del slitne bein, men vi får se på hvorfor det ble som det ble. Det var ikke i nærheten av standarden vi ønsker, sa landslagssjefen til Max.

Berget-mål

I det 57. minutt bet Norge seg fast i et angrep på venstresiden, men etter en fin vending av spillet kom gjennombruddet på motsatt side. Håvard Nordtveit ble spilt fram, og hans flate innlegg gikk så vidt forbi Valon Berisha og Alexander Søderlund før det fant leggen til Berget ved lengste stolpe.

I det samme målet der han traff to ganger mot Kroatia i september brøt Malmö-spilleren Norges lange måltørke i privatlandskamper. Det var også Norges første sjanse i kampen mot Finland, så effektiviteten var det ikke noe å si på.

Drøyt to minutter senere skjøt Roman Eremenko i stolpen på Finlands første sjanse, og samme mann tvang André Hansen til en god redning kvarteret før slutt, så denne gang hadde Norge marginene på sin side. Det har også vært sjelden vare under Høgmo.

Null og null

Høgmo har snakket om at laget skal spille mer direkte enn i fjor høst, men selv ikke med den beste vilje var det mulig å se den intensjonen i det Norge viste i en første omgang som ga null sjanser og null underholdning.

Norges keeper Ørjan Håskjold Nyland under landskampen i fotball mellom Norge og Finland på Ullevaal tirsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

– Vi var ikke fornøyd med førsteomgangen. Det gikk rett og slett for sakte, sa innbytter og målscorer Stefan Johansen til Max.

Tross varierende prestasjoner har landslaget de siste årene blitt vant til å spille for godt fylte tribuner på Ullevaal, men laget ble tirsdag møtt av titusener av tomme seter, og de som ble hjemme kan vanskelig beskyldes for dårlig teft.

30 finske tilhengere lagde faktisk mer stemning enn resten av publikum. Ikke siden Færøyene ble slått 2-0 i mai 1992 har det vært færre tilskuere i en landskamp på Ullevaal.

Etter 0-5-tapet i sin debutkamp lørdag brukte Finlands landslagssjef Hans Backe tre midtstoppere i en fembackslinje for å stoppe de norske. Lenge virket det overdrevet. Norge var ikke i nærheten av en målsjanse i første halvdel, og det var tilløp til ironisk applaus da laget etter en halv time vant sitt første hjørnespark.

Byttet og vant

Norge beholdt ofte ballen i mange trekk, men spilte for det meste på tvers eller bakover. Finnene kom heller ikke til sjanser før pause, men hadde iallfall et par avslutningsforsøk ved Robin Lod og Joona Toivio.

Før omgangen var over hadde Norge passert 500 målløse minutter i privatlandskamper, en rekke som gikk tilbake til juni 2014.

De få gode tilløpene Norge hadde, kom ved kombinasjoner mellom Haitam Aleesami og Valon Berisha på venstrekanten. Ved pause byttet Høgmo fire mann og brøt opp den kombinasjonen ved å flytte Berisha over på høyresiden.

Jo Inge Berget var en av de fire som kom inn, og han trengte bare 11 minutter på banen før han scoret målet som banet vei for årets første landslagsseier.

Stefan Johansen, med kapteinsbindet etter at Per Ciljan Skjelbred ble byttet ut, var offensiv da han presset keeper til en dårlig berøring og punkterte kampen etter et løp på 82 meter.

– Jeg var ikke forbannet, men jeg hadde lyst til å vise at jeg bør spille fra start. Sesongen min har vært litt så som så, men de siste månedene føler jeg at jeg har vært tilbake der jeg skal være. Det ville jeg vise det norske folk, og det føler jeg at jeg fikk gjort, sa Johansen.

Slaktes på Twitter

På Twitter får det norske langslaget gjennomgå kraftig.

Bertil Valderhaug, sportsredaktør i 100% Fotball, var ikke nådig underveis i kampen:

Heller ikke TV2-profil Jon Hartvig Børrestad lot seg imponere:

Radiovert og NRK-profil Finn Bjerke la ut denne meldingen:

– Må ha troen

Det var glissent på Norges nasjonalarena tirsdag – kun 4 675 tilskuere hadde møtt opp. Det var det svakeste publikumsoppmøtet i en Ullevaal-landskamp siden 1992.

– Tallmessig er det trist når det er så mange ledige seter, men vi la ikke akkurat inn en positiv søknad med den førsteomgangen. Likevel vet vi at vi kan bedre. Vi satser på at det kommer flere folk neste gang, sier Håvard Nordtveit.

– Hvorfor skal folk tro på dere i en VM-kvalik?

– Vi satser på å ha et gir til når de viktige kampene kommer. Folk må ha troen på oss, svarer midtbanemannen.