Meny

Carlsen mot Karjakin i VM-kamp

Russeren Sergej Karjakin blir Magnus Carlsens (innfelt) VM-motstander i sjakk. Foto: Rune Stoltz Bertinussen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske Sergej Karjakin (26) blir Magnus Carlsens motstander i kampen om VM-tronen i sjakk i november. Nordmannens manager roser russerens mentale styrke.

Sergej Karjakin:

  • Navn: Sergej Aleksandrovitsj Karjakin
  • Født: 12. januar 1990 (26 år)
  • Nasjonalitet: Russisk (fra 2009), født i Ukraina.
  • Viktigste meritter: Stormester som 12 åring. Nr. 13. på FIDE-rankingen i mars 2760 poeng.
  • Aktuell: Vant kandidatturneringen i Moskva og skal møte Magnus Carlsen i VM-kamp i november i New York.

– Det blir en utrolig tøff match. Karjakin har sterke nerver, han er en tøff mann å slå. Han er dessuten en mann for de store anledninger, sier Carlsen-manager Espen Agdestein til NTB.

Den 26 år gamle russeren gikk til topps i kandidatturneringen som ble avsluttet på hjemmebane mandag, og sikret seg slik VM-kamp mot jevngamle Carlsen (25). Det var stor spenning og dramatikk helt inn til den siste runden, hvor Karjakin møtte sin tøffeste utfordrer Fabiano Caruana fra USA.

Milliongevinst

Karjakin med hvite brikker hadde klart seg med remis, men klarte å ta hjem partiet etter 42 trekk. Dermed endte Karjakin på 8,5 poeng mot Caruanas 7,5 poeng. Med det sikret Karjakin seg også rundt 900.000 kroner (95.000 euro) av den totale premiesummen på 4,1 millioner kroner (420.000 euro).

– Det var en herlig turnering. Alle kjempet for å vinne. Jeg stortrivdes, sa Karjakin etter seieren, skriver World Chess i en pressemelding.

På samme poengsum endte også Vishy Anand. Inderen har møtt Carlsen i de to siste VM-oppgjørene, men nå får altså ukrainskfødte Karjakin prøve seg.

Karjakin var ranket som nummer 13 på FIDEs ranking før turneringen med 2.760 poeng. Carlsen toppet rankingen med 2.851 poeng.

Les også: Carlsens VM-kamp går i New York

Forbilde

– Karjakin kommer til å være utrolig godt forberedt til kampen, men det vil Magnus også være. Magnus bør ha selvtilliten på plass. Han har gjort det bedre enn Karjakin i lang tid, men en VM-kamp er noe helt spesielt, påpeker Agdestein.

Carlsens motstander ble russisk stormester i en alder av 12 år. Nordmannens manager innrømmer at det blir et spesielt møte for Carlsen. Begge spillerne er født i 1990, Karjakin i januar og Carlsen i november.

– De er jevngamle, og Magnus så litt opp til Karjakin i starten av karrieren. Han var tidlig en stjerne, men så begynte Magnus å gå forbi ham. Karjakin er uansett russernes store håp i VM, og han kommer til å ha et stort team bak seg. Men Magnus kommer til å være klar, gjentar Agdestein.

VM-turneringen i best av 12 partier skal spilles i New York.

Les også:  Carlsen følger kandidatturneringen som en helt vanlig sjakkentusiast

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus