Meny

Johaugs skipark hjalp henne til ny tourseier

Therese Johaug med krystallkula som bevis på at hun har vunnet verdenscupen i langrenn for andre gang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede da Therese Johaug ankom Nordic Centre lørdag skjønte både hun og smøreren hennes Snorre Haugland at det kunne gå mot en solid kroning av drømmesesongen.

– Therese har veldig gode ski på dette føret, sa Haugland til NTB.

Det samme var landslagssjef Vidar Løfshus inne på.

– Snorre var veldig optimistisk på hennes vegne før start ja. Det eneste jeg var sikker på før start var at det kom til å bli veldig forskjeller internt på ski, sa Løfshus.

Johaug selv bekreftet det alle så: At hun hadde mye bedre glid enn hovedkonkurrenten Heidi Weng. Weng gikk ut med et forsprang på 30 sekunder, men allerede etter ni kilometer var det spist opp. Noen minutter senere satte hun inn det avgjørende rykket som sikret henne den første seieren i Ski Tour Canadas historie.

– De skiene jeg gikk på i dag var en drøm å gå på. Jeg hadde gode ski i går også, men da gikk jeg med to tømmerstokker av noen lår. Da hadde jeg ikke dagen. Det er det som er spennende med toppidretten, at det går an å ha en dårlig fysisk dag i går og slå tilbake med en så god dag i dag.

Les også:  Weng fikk trøst av sjefen

Vanskelig

– Hvordan forklarer du det?

– Nei, jeg skjønner det ikke i grunnen helt selv heller. Jeg trodde at formen var på vei nedover etter gårsdagen, for da hadde jeg ingen god følelse i det hele tatt. Men det gjelder å ikke gi seg før det er slutt, og så skal det sies at det var et helt annerledes føre i dag. I dag var det perfekt for meg med sug i snøen og lang løpstid. Jobbeføre.

Johaug trodde nesten ikke sine egne øyne da hun tok igjen Weng så fort.

– Jeg la merke til at jeg hadde bedre ski enn Heidi, og jeg tok inn mye på de lette partiene. Jeg skjønte at jeg ville vinne da jeg fikk 20 sekunders luke i bakken. Da handlet det bare om å holde trykket oppe.

Les også:  Sundby etter Canada-triumf: – Jeg er snart innleggelsessyk

Vunnet alt

Landslagssjef Vidar Løfshus følte med Weng, men tror at Johaug ville ha vunnet uansett under ellers like forutsetninger.

– Det ble et veldig tungt og krevende føre, og da vet vi hva jenta fra Dalsbygda er laget av.

Det skal også sies at det ofte er slik i idrett at den beste vinner. Johaug har vært sesongens desidert beste skiløper. Hun vant alle tre tourene (Ruka, Tour de Ski og Ski Tour Canada), og totalt tangerte hun Marit Bjørgens rekord med 17. verdenscupseirer i en og samme sesong.

Sjelden har vi sett Johaug så glad som etter triumfen i Canada.

– Denne seieren her betyr mye for meg med tanke at touren inneholdt tre sprinter underveis. Det å kunne slå tilbake overfor meg selv etter at jeg trodde at formen var på nedgående etter fredagens løp, det betyr så utrolig mye.

– Målene mine var Tour de Ski, tremila i Kollen og minitouren i Ruka, men jeg må nesten si at dette var en av de største seierne denne sesongen med tanke på at jeg ikke har en monsterbakke til slutt som favoriserer meg vanvittig mye, sa Johaug.

Les også:   Team Northug tar opp kampen med Sundby

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus