WADA: Over 60 har testet positivt på meldonium

Over 60 idrettsutøvere har ifølge WADA testet positivt på meldonium. Foto: Ints Kalnins, Reuters / NTB scanpix.
Over 60 idrettsutøvere har ifølge WADA testet positivt på meldonium. Foto: Ints Kalnins, Reuters / NTB scanpix.

Tennisstjernen Maria Sjarapova og skøyteløperen Pavel Kulizjnikov er kun to av over 60 idrettsutøvere som har testet positivt for meldonium, ifølge Verdens Antidopingbyrå (WADA).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste av de positive prøvene er foreløpig ikke offentliggjort fordi de fremdeles er under etterforskning.

– Vi er ikke overrasket over at det plutselig blir flere positive prøver når et nytt stoff bli forbudt, sier WADA-direktør David Howman til New York Times.

Meldonium er et stoff som brukes til å behandle hjertesykdommer og optimaliserer energiomsetningen i hjertet under oksygenmangel. Stoffet kom på WADAs antidopingliste 1. januar i år som følge av det var bevist utbredt bruk av stoffet innen idretten.

– Angående antallet positive prøver, kan jeg fortelle at det på mandag var registrert mer enn 60 funn. Og det tallet vokser, sier WADA-talsmann Ben Nichols.

Les også: Antidoping Norge venter flere avsløringer

Tror ikke på medisin-forklaring

Sjarapova uttalte etter avlsøringen at hun fikk i seg stoffet via medisiner hun har tatt i ti år som følge av sykdom, mens Pavel Kulizjnikovs trener hevdet russeren ikke har tatt stoffet på ett år.

Medisinsk sjef i Antidoping Norge, Per Wiik Johansen, kjøper ikke forklaringene.

– Jeg tviler på at så mange toppidrettsutøvere har sykdommer som krever denne type behandling. Det høres suspekt ut, sier han til NTB.

Les også: Russisk avis: Kulizjnikov testet positivt på meldonium

Strafferammen for bruk av meldonium er fire år. Om Sjarapova får oppfylt drømmen om å være tilbake på banen allerede i OL-turneringen i Rio er derfor høyst usikkert.

– Det blir opp til WADA hvordan de skal behandle disse nye avsløringene og hvor snille de vil være i en sånn overgangsfase. Men stoffet er satt på dopinglisten og er dermed forbudt. Utøvere må ha godkjent fritak for å bruke stoffet.

Fakta om meldonium

• Stoffet produseres i Latvia og brukes til å behandle hjertesykdommer. Medisinen er ikke godkjent i USA.

• Stoffet bedrer blodsirkulasjonen, noe som påvirker prestasjon og restitusjonstid.

• Verdens Antidopingbyrå (WADA) skrev i fjor at stoffet fra nyttår ble flyttet fra «overvåkes» til «forbudt» på grunn av bevis som viste at utøvere brukte det for å bedre prestasjonen.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy