Dansk sportsjournalist fusket i faget

Fotballstjernen Martin Ødegaard skal ha reagert kraftig etter avsløringene om den danske skandaleforfatteren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Fotballstjernen Martin Ødegaard skal ha reagert kraftig etter avsløringene om den danske skandaleforfatteren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

En dansk sportsjournalist har i årevis ført flere medier bak lyset ved å levere saker med oppdiktede kilder. Nå er han politianmeldt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisen BT trakk fredag tilbake 287 artikler signert avisens tidligere sportsjournalist Michael Qureshi.

– BT er systematisk ført bak lyset, konstaterer avisens sjefredaktør Olav Skaaning Andersen, etter en gjennomgang av 4.000 artikler skrevet av Qureshi da han jobbet i avisen fra 2001 til 2014.

BT sjekket 283 av kildene Qureshi baserte sine saker på og konkluderer med at det var «etiske problemer» knyttet til minst 155 av dem.

Flere av kildene lot seg ganske enkelt ikke spore opp, mens andre nektet for at de noensinne hadde vært i kontakt med sportsjournalisten.

Les også: TV 2-profil fusket i reportasje om Gardermoen-varsler

Sparket

BT trakk også 22 artikler signert Qureshi i desember, da hans daværende arbeidsgiver Ekstra Bladet ga ham sparken etter at dansk TV3 hadde avslørt at han hadde diktet opp kilder.

Siden har også fotballtidsskriftet Goal, som han også sto på lønningslisten til, trukket artiklene hans tilbake.

Qureshi selv nekter for å ha gjort noe galt og hevder hardnakket at kildene han bygget artiklene på finnes, men at han ga dem oppdiktede navn for å beskytte dem.

Les også: Hevder tidligere journalist lurte Arne Treholt og hans advokat

Politianmeldt

Berlingske Media, som eier BT, gikk fredag også til politianmeldelse av Qureshi, som mistenkes for å ha svindlet til seg 40.000 danske kroner som angivelig ble brukt for å sikre intervjuavtaler.

– Vi finner ikke ut hvor disse pengene tok veien, men mistenker at de gikk til ham selv. Derfor anmelder vi det til politiet og skattemyndighetene, sier Olav Skaaning Andersen.

Den ene utbetalingen var til det nederlandske selskapet Hakkie Tikkie Media, som angivelig sikret intervjuavtaler med stjernene Cristiano Ronaldo og Kaka.

Den andre utbetalingen gikk til britiske CVSeeMee og sikret angivelig intervjuavtaler med Ronaldo, Mesut Özil og Gareth Bale.

Les også: SKUP-nestleder trekker seg etter plagiat

Skrev bok om Martin Ødegaard

Michael Qureshi har også skrevet bok for det norske forlaget Publicom om fotballtalentet Martin Ødegaard. Den 17 år gamle norske Real Madrid-stjernen reagerer ifølge Dagbladet kraftig på avsløringene, og har uttalt seg til VG i forbindelse med saken:

– Nei, jeg synes det er litt merkelig, egentlig. I hvert fall når han ikke tar kontakt med hverken meg eller noen i familien min for å høre om det er greit. Eller høre om noe. Det synes jeg er litt merkelig. Men det er kanskje sånt man må regne med, jeg vet ikke, sa Ødegaard til VG.

Les også: Top Gear-Clarkson innrømmer juks

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus