Tyskerne vil avsløre sannheten om fotball-VM i 2006

Franz Beckenbauer (til venstre) har vært i hardt vært etter at påstander om kjøpte stemmer og korrupsjon i forbindelse med tildelingen av fotball-VM i 2006 begynte å florere. Nå vil tysk fotball offentliggjøre sannheten om hva som foregikk. Det skal skje fredag. Foto: Heribert Proepper (NTB scanpix)
Franz Beckenbauer (til venstre) har vært i hardt vært etter at påstander om kjøpte stemmer og korrupsjon i forbindelse med tildelingen av fotball-VM i 2006 begynte å florere. Nå vil tysk fotball offentliggjøre sannheten om hva som foregikk. Det skal skje fredag. Foto: Heribert Proepper (NTB scanpix)

Fotball-VM i Tyskland for ti år siden er gått inn i historien som «sommereventyret», men påstander om at mesterskapet ble kjøpt har skapt problemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå skal Det tyske fotballforbundet (DFB) være klar til å avsløre sannheten rundt tildelingen og svare på påstandene om korrupsjon, som ble avslørt i magasinet Spiegel i oktober i fjor.

Det ble i artikkelen hevdet at DFB lånte 10,3 millioner sveitserfranc (895 millioner norske kroner) fra Robert-Louis Dreyfus, styreformannen i Adidas-konsernet, i 2002 for å kjøpe stemmene til fire av FIFAs asiatiske styremedlemmer.

Spiegel mener å vite at DFB overførte 6,7 millioner euro som tilsvarte 10,3 millioner sveitserfranc på den tiden, til en FIFA-konto. Skandalen som fulgte oppslaget i Spiegel førte til at den tyske fotballpresidenten Wolfgang Niersbach trakk seg, og i forrige måned tok også generalsekretær Helmut Sandrock som var med på å organisere VM-sluttspillet, sin hatt og gikk.

Les også: Blatter: – Du kan ikke kjøpe fotball-VM

Benekter

Fotballegenden Franz Beckenbauer som var leder for arrangementskomiteen, har også kommet i hardt vært etter at beskyldningene ble kjent, men han har hele tiden hardnakket nektet for at det har vært noen korrupsjon inne i bildet eller foregått noe klanderverdig.

Han sier at pengene ble sendt til Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) for å sikre et stipend, men innrømmer samtidig at det ble gjort en feil, som han var ansvarlig for.

Etter at påstandene om kjøp av stemmer og korrupsjon ble fremsatt, nedsatte DFB en intern undersøkelseskommisjon for å granske det som var kommet frem. Rapporten er nå klar og blir offentliggjort fredag. Da skal sannheten om tildelingen av fotball-VM i 2006 på bordet. Tyskland fikk mesterskapet etter en avstemming som ga 12-11 seier over Sør-Afrika.

Les også: FIFA: – Kriteriene for omvalg av VM i 2018 og 2022 ikke oppfylt

Søker en løsning

Rapporten kommer først til å bli presentert for de 45 medlemmene av DFBs styre fredag. Deretter blir den offentliggjort via en pressekonferanse.

– Vi kommer først til å se på resultatet av undersøkelsene og så vurdere situasjonen. Deretter vil vi se på eventuelle konsekvenser på kort-, mellom- og lang sikt, sier Rainer Koch, en av to midlertidige presidenter i det tyske forbundet.

– Målet vårt har hele tiden vært å komme til bunns i dette og finne en løsning, sier den andre av de to midlertidige presidentene, Reinhard Rauball.

Skandalen ligger der, og i følge Süddeutsche Zeitung har både tysk politi og FBI vist interesse for pengeoverføringen til FIFA på 6,7 millioner euro.

Les også: Gianni Infantino lover endring i FIFA

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus