Carlsens VM-kamp går i New York

<p>Magnus Carlsen skal spille i New York. Foto: Robert Schlesinger (Picture Alliance / NTB scanpix)</p>
Magnus Carlsen skal spille i New York. Foto: Robert Schlesinger (Picture Alliance / NTB scanpix)

New York blir vertsby når Magnus Carlsen i november skal forsøke å forsvare sin VM-tittel i sjakk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VM-duellen i New York starter 10. november og spilles over 12 runder.

– Dette blir bra. VM-kampen er juvelen i sjakksporten, og at den spilles i en internasjonal storby som New York, betyr mye. USA er et stort og viktig land. I tillegg er det hyggelig at VM-kampen kommer tilbake til vesten etter å ha vært i Russland og India de to siste gangene, sier Magnus Carlsens manager Espen Agdestein til NTB.

I 1995 slo russiske Garry Kasparov nevnte Viswanathan Anand i en 20 runder lang VM-kamp i 107. etasje av World Trade Center i New York. Det var sist en VM-kamp ble arrangert i USA.

– Det er lange tradisjoner med sjakk i New York, og alle skoler i regionen har sjakkprogram. I tillegg preger også sjakken miljøet rundt Wall Street, og er en viktig del av kulturen i byen, sier Agdestein.

Jobber med lokale

Jobben med å finne en egnet arena til VM-kampen er for lengst i gang, og samtaler skal allerede ha vært avholdt med blant andre World Trade Center.

Administrerende direktør Ilja Merenzon i Agon, selskapet som arrangerer VM-kampene i sjakk, røper at det jobbes med å gi publikum god tilgang til storoppgjøret i november.

– Ideelt sett ønsker vi å sikre oss lokaler langs Broadway – og vi har fem eller seks kandidater – slik at folk kan gå inn og se på kampen gjennom glassvinduer, sier han til Wall Street Journal.

Agdestein er avventende til valg av sted. Han er ikke utelukkende positiv til Broadway-løsningen.

– Det å finne et lokale er en balansegang. Forholdene skal også være best mulig for spillerne, sier han.

Les også: Carlsen vant Qatar Masters

Stor oppmerksomhet

Magnus Carlsen har slått indiske Viswanathan Anand i to strake VM-kamper – sist i russiske Sotsji i 2014. Hvem som blir motstander denne gangen, blir først klart etter vårens kandidatturnering i Moskva.

To av de aktuelle kandidatene er amerikanske – Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura. Skulle en av dem gå seirende ut, vil naturlig nok interessen rundt VM-kampen øke mange hakk i USA.

– Med tanke på oppmerksomheten hadde det nok vært fint med en amerikansk motstander, men jeg har ikke klart å få ut av Magnus hvem han ønsker å møte, ler Espen Agdestein – og tilføyer:

– Men med tanke på at han har møtt Anand to ganger på rad, ønsker han seg nok en annen motstander denne gangen.

Ingen amerikansk sjakkspiller har vært verdensmester siden legendariske Bobby Fischer hadde VM-tittelen fra 1972 til 1975.

Les også: Carlsen vant i Nederland

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus