Meny

Gianni Infantino lover endring i FIFA

Gianni Infantino ble valgt til ny FIFA-president fredag. Se takketalen etter valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yngve Hallén merket allerede for et par dager siden at vinden snudde deres vei og at Gianni Infantino gikk mot seier i presidentvalget.

Den norske fotballpresidenten jublet etter at Infantino gikk seirende ut av duellen om å bli den neste FIFA-presidenten.

– De to siste dagene har vi følt at det gikk vår vei. Det merket vi også på sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa. Han begynte å bli mer desperat.

– På hvilken måte?

– Han og hans apparat rundt begynte å ringe rundt da de skjønte at vinden hadde snudd, sa Hallén til NTB på telefon fra Zürich like etter at valget ble klart.

Roser Infantino

Det at også de nye reformene ble vedtatt fredag, gjorde dagen enda bedre for Hallén.

– Det var viktig å banke gjennom reformene før valget. Det gir også Infantino et annet momentum, og han har nok en administrasjon som nå er lettet. Nå blir fokuset et helt annet enn det det har vært de siste årene. Hvis Infantino er flink og forholder seg til reformtiltakene han selv har vært med på å utarbeide, blir dette bra, fortalte Hallén.

Sveitseren Infantino oppnådde 115 stemmer i annen stemmerunde. Favoritten sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa fikk 88 stemmer og måtte innse at slaget var tapt. Infantino blir dermed Sepp Blatters etterfølger som FIFA-president.

– Fotballen og FIFA har vært gjennom en trist tid, men den tiden er nå over, sa en emosjonell Infantino i sin takketale.

Trekker fram talen før valget

Alle de fem kandidatene holdt en femten minutter lang appell før nasjonene gikk til stemmebodene. Tokyo Sexwale benyttet sin appell til å trekke seg, mens Infantino imponerte i sin. Han fortalte om sin reise rundt om i verden.

Han demonstrerte også hvor språkmektig han er da han var innom hele seks ulike språk i løpet av talen. Han avsluttet talen med å si at en leder alene ikke kan gjøre noe, og la til at han håper alle kan være med på å bringe FIFA framover.

Les også: Hallén: FIFA må velge president fra en ny tid

Hallén tror denne appellen var med på å avgjøre valget.

– Jeg tror ikke talen var avgjørende i seg selv, men jeg tror den gjorde at det ble avgjort i annen runde framfor i den tredje. Jeg vet også at enkelte forbund som stemte på Prins Ali i første runde, stemte på Infantino i andre.

Allerede etter første runde, kunne man ense hvor det bar. Da oppnådde Infantino 88 stemmer mot sjeik Salmans 85. Hallén mener dette var viktig.

– Ingen hadde trodd at han skulle vinne første runde. Det ga ham et psykologisk overtak, sa han.

– Samtidig blir ikke Infantino oppfattet som arrogant, la Hallén til.

– Tror du sjeik Salman tapte stemmer fordi han oppfattes som arrogant?

– Jeg tror ikke sjeiken har prøvd å opptre arrogant, men han blir jo oppfattet som arrogant av noen, sa Hallén.

Valget av president i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ble avgjort rundt klokken 18.00 norsk tid fredag. Gianni Infantino vant altså med sine 115 stemmer i annen runde, mens sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa fikk 88. Prins Ali og Jerome Champagne fikk henholdsvis 4 og 0 stemmer.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus