Ndure-saken: Ikke bevis for halsgrep

Advokat Mette Yvonne Larsen tilkalte sin egne rettsmedisinsk sakkyndig, rettsmedisiner Lars Uhlin-Hansen for å belyse spørsmålet om hvordan Jaysuma Ndures ekskjæreste hadde diffuse halsmerker etter en krangel natt til 8. november 2014.
Advokat Mette Yvonne Larsen tilkalte sin egne rettsmedisinsk sakkyndig, rettsmedisiner Lars Uhlin-Hansen for å belyse spørsmålet om hvordan Jaysuma Ndures ekskjæreste hadde diffuse halsmerker etter en krangel natt til 8. november 2014. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det er ingen tegn som slår fast at merkene ekskjæresten til sprinteren Jaysuma Ndure hadde på halsen stammer fra et grep av noens hender, sier rettsmedisiner Lars Uhlin-Hansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den erfarne rettsmedisineren fra Universitetet i Tromsø møtte torsdag som alternativ rettsmedisinsk sakkyndig i straffesaken der Ndure er tiltalt for familievold mot den tidligere samboeren natt til 8. november i 2014.

Uhlin-Hansens kollega Arne Stray Pedersen har vært rettens sakkyndige og han konkluderte med at de diffuse merkene på den 23 år gamle kvinnens hals stammet fra et halsgrep, noe som også dannet grunnlaget for deler av tiltalen mot sprinteren.

Uhlin-Hansen mener derimot at merkene ikke kan ha blitt påført av hender uten å sette andre typer merker.

Les også: Ndures ekssamboer forklarte seg på nytt i retten

Løst tøy

– De spredte prikkene synes jeg kan være forenlig med noe løst tøy. Jeg vil ikke kategorisk utelukke at det kan skyldes grep med fingre, men ut ifra min erfaring vil jeg heller si det stemmer fra noe tøy. Jeg mener det er sannsynlighetsovervekt at dette skyldes annet enn fingre eller håndgrep, sa rettsmedisineren i Nedre Romerike tingrett.

Offeret fortalte i retten første dag at hun var redd for å bli kvalt den kvelden politiet ble tilkalt til Ndures leilighet.

Et omtalt bitemerke i Ndures rygg ble også tema torsdag. Rettsodontolog Sigrid Kvaal sa i retten at hun ikke kunne utelukke at merket stammet fra den 23 år gamlekvinnen, men la raskt til at det heller ikke var noe spesielt ved bittet eller tennene som peker ut kvinnen.

Les også: Vil be påtalemyndigheten frafalle Ndure-saken

Kamp om troverdig

Voldssaken mot Ndure handlet torsdag eller mest om troverdigheten til den tidligere samboeren hans (23). Da Nedre Romerike tingrett gjenopptok forhandlingene i straffesaken etter fire ukers utsettelse, var det påtalte straffbare forholdet med idrettsutøveren kommet helt i bakgrunnen.

– Dette er en sak som handler om håndgemeng mellom to personer, og det er ikke straffbart, sier forsvarer mette Yvonne Larsen til NTB.

Den 23 år gamle kvinnen måtte vitne på nytt og det samme måtte moren hennes. Begge ble spurt grundig ut om en omstridt skjønnhetsbehandling ekssamboeren skulle ha gjennomgått i 2014. Forsvareren ville vite om denne behandlingen kunne ha etterlatt det politiet mener er merker fra halsgrep Ndure skal ha tatt på samboeren natt til 8. november 2014.

Ble advart

Mette Yvonne Larsen har anmeldt både moren og datteren for forsøk på vitnepåvirkning og for falsk forklaring. Hun la ikke skjul på at hun mente kvinnen forklarte seg usammenhengende og vekslende. Flere ganger advarte hun offeret at hun forklarte seg under straffansvar som vitne.

– Jeg har faktisk blitt slått ned selv, og den behandlingen har ingenting med dette å gjøre, svarte 23-åringen ampert på ett av spørsmålene.

– Det er mulig dette med skjønnhetsbehandling ikke er relevant i det hele tatt for straffesaken mot Ndure, men dette går på spørsmål om troverdighet, sier Larsen om skjønnhetsbehandlingen til NTB i en pause, men fortsetter: – Det retten har fått demonstrert her i dag er hvor langt er hvor langt de villige til å gå for å påvirke et mulig bevis i saken.

Aktoratet avviser å svare på spørsmål om saken så lenge rettsforhandlingene pågår og ville heller ikke kommentere forsvarerens påstander om offerets troverdighet etter forklaringene torsdag. Heller ikke bistandsadvokat Siv Hallgren ville svare på spørsmål om forsvarerens åpenbare taktikk torsdag.

Personvernpolicy