Forskere mener OL i Rio bør avlyses på grunn av zikaviruset

Mario Andrada, talsperson for arrangementskomiteen for Rio-OL møtte pressen tirsdag i Rio de Janeiro. Budskapet var at OL vil være trygt, og at bare gravide vil være truet av zikaviruset som herjer i Brasil og andre land i området.
Mario Andrada, talsperson for arrangementskomiteen for Rio-OL møtte pressen tirsdag i Rio de Janeiro. Budskapet var at OL vil være trygt, og at bare gravide vil være truet av zikaviruset som herjer i Brasil og andre land i området. Foto: Silvia Izquierdo / Ap / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To amerikanske professorer mener Rio-OL enten må flyttes, utsettes eller avlyses på grunn av zikavirus-epidemien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er i Forbes de to professorene Arthur L. Caplan og Lee H. Igle skriver at epidemien av zikavirus, som spres av mygg og knyttes til den nevrologiske tilstanden mikrokefali hos fostre, må få konsekvenser for sommer-OL i Rio de Janeiro.

– Zika-utbruddet betyr det nå er på tide å avlyse Rio-OL, skriver forskerne i Forbes.

Årsaken er enkel, mener de to: Unge kvinner kan ikke være trygge om de reiser til Rio.

– Å arrangere OL på et sted som er fullt av zika, et utbrudd som WHO har erklært en global folkehelsekrise, er rett og slett uansvarlig, skriver Caplan og Igle i Forbes.

Olympiatoppen: Følger situasjonen nøye

Caplan og Igle konkluderer med at IOC enten må flytte de olympiske lekene, utsette dem eller avlyse dem.

– Forebygging er den beste veien å velge når man står foran en alvorlig trussel mot menneskeheten, skriver forskerne.

Olympiatoppen-sjef Tore Øvrebø sier til VG at de følger situasjonen nøye.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi følger rådene fra både norske helsemyndigheter, WHO og IOC. Vi har også et nettverk av olympiske komiteer vi samarbeider med, og vi har også kontakt med den brasilianske OL-komiteen, sier han til avisa.

Les også: WHO frykter opptil 4 millioner tilfeller av zikaviruset

– Verre enn antatt

Brasils helseminister Marcelo Castro betegnet nylig zika-epidemien som verre enn først antatt. 80 prosent av dem som er smittet, har ingen symptomer, påpekte hun.

Forskere i landet mener zika-smitte er årsaken til hjerneskader hos 3700 nyfødte. Symptomene på zikafeber er vanligvis milde også hos gravide, men det er mistanke om at infeksjon hos gravide kan føre til fosterskader, som mikrokefali. Dette er en nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten, som regel som resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hvor farlig er egentlig zikafeber?

– Global krise

I forrige uke advarte Verdens helseorganisasjon (WHO) om at det myggbårne viruset sprer seg «eksplosivt», først og fremst i Latin-Amerika.

Og krisekomiteen i WHO besluttet mandag å erklære zikaviruset som en global folkehelsekrise, noe som pålegger land å sette i verk en rekke tiltak.

Det finnes ingen vaksine mot viruset, som vanligvis gir milde symptomer som feber og utslett.

Selv om viruset overføres med mygg, utelukker WHO ikke at det også kan smitte gjennom blod og sæd. I forrige uke stanset USA derfor blodgivning fra personer med virussmitten, og Brasil har gjort det samme, skriver NTB.

Les også: FHI: Zikaviruset kan ikke spres i Norge