Norge på pallen med halvt B-lag

Johannes Thingnes imponerte stort på sin etappe søndag.
Johannes Thingnes imponerte stort på sin etappe søndag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Erlend Bjøntegaard trodde han skulle bruke søndagen til en rolig treningstur i de italienske fjellene. I stedet ble han ankermann på det norske stafettlaget i Antholz.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

25-åringen fra Kongsberg ble kastet inn som avslutter for Norge da Tarjei Bø meldte avbud noen få timer før start. Lite visste Bjøntegaard da at han skulle gå ut i tet, med to av verdenscupsirkusets aller største profiler halsende bak.

Norges ankermann holdt tyske Simon Schempp og russiske Anton Sjipulin bak seg helt inn til stående skyting, men der smatt de to stjernene forbi med hvert sitt fulle hus. Bjøntegaard måtte ha to ekstraskudd, men gikk likevel Norge inn til tredjeplass i stafetten.

Etterpå fikk Kongsberg-gutten skryt av landslagstrener Egil Gjelland for måten han løste oppgaven på.

– Dette var en ny situasjon for ham, men han håndterte den godt og gjorde jobben sin. Jeg er imponert, sa Gjelland til NTB.

Les også: Utrolige Kristoffersen vant igjen

Tøff konkurranse

Selv innrømmet Bjøntegaard at det gikk fort i svingene etter at han ble kastet inn på det norske laget.

– Jeg fikk vel beskjed to timer før jeg sto på startstrek. Da var jeg på vei opp i fjellene bak her på skitur, og plutselig ringte telefonen med beskjed om at jeg måtte gjøre meg klar. Dermed var det bare å skli ned på stadion og få på seg rennklær, smilte han til NTB.

Rollen som ankermann er han riktignok ikke helt ukjent med. Den har han hatt i verdenscupen én gang tidligere, også det i Antholz for to år siden. Da endte stafetten til slutt med fjerdeplass for Norges del.

– Men jeg har aldri gått ut i tet og med sånne gutter bak. Samtidig vet jeg jo hva som skal gjøres, sa Bjøntegaard, som gikk offensivt til verks etter å ha fått et halvminutts luke til forfølgerne av Johannes Thingnes Bø.

– Jeg tenkte ikke så veldig mye. Jeg ga bare full gass og tenkte at jeg bare måtte gyve på, sa Kongsberg-gutten.

VM neste?

Skive én på siste skyting i en verdenscupstafett har han heller aldri hatt tidligere.

– Jeg var egentlig ganske rolig, men jeg skal innrømme at det er lett at tankene begynner å vandre og at man kommer litt ut av det. Det rakk å smyge seg inn noen tanker i løpet av den ståendeserien, sa Bjøntegaard.

– Hvilke tanker?

– Jeg la merke til at de to andre fylte ved siden av meg, det er nesten ikke til å unngå når du hører jubel for hvert skudd som avfyres. Da tenkte jeg «fasan, så godt de skyter, da», smilte 25-åringen.

– Det må uansett ha vært en nyttig erfaring?

– Dette var en veldig artig erfaring. Jeg er helt sikker på at dette er noe jeg kommer til å ta med meg videre, sa Kongsberg-gutten.

Solide klapp på skulderen fikk han også av lagkamerat Thingnes Bø.

– Han sa han var nervøs, og det skjønner jeg godt. Han holdt imidlertid farten deres og skjøt fullt på ligg. På stående lot han seg ikke stresse av at de andre traff. Alt i alt veldig bra, sa han.

Neste stopp for ankermann Bjøntegaard kan bli VM i Holmenkollen i mars. Søndag kom han riktignok til kort mot Lars Helge Birkeland i kampen om den femte plassen i den norske troppen. Den sjette og siste VM-billetten deles ut senere, og landslagstrener Egil Gjelland bekreftet at Kongsberg-gutten ligger godt an til å få den.

Personvernpolicy