Friidrettstopper måtte vite om dopingsaker

Richard Pound la fram andre del av WADA-rapporten i torsdag.
Richard Pound la fram andre del av WADA-rapporten i torsdag. Foto: Denis Balibouse / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sentrale ledere i internasjonal friidrett må ha kjent til dopingskandalene i Russland og andre land, fastslår WADA i en granskningsrapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et uavhengig granskningsutvalg nedsatt av Verdens antidopingbyrå (WADA) la torsdag fram andre del av sin rapport om doping i internasjonal friidrett. Igjen kom det skarpe påstander om sentrale lederskikkelser i idretten samt måten Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har håndhevet dopingtester og dopingregler.

Bakgrunn: IAAF fryktet for utøveres liv, stoppet dem ikke

«IAAFs styre kan ikke ha vært uvitende om utbredelsen av doping i friidretten og den manglende håndhevelsen av dopingreglementet», skriver utvalget.

Utvalget, som er ledet av tidligere WADA-sjef Dick Pound, konkluderer i tillegg med at korrupsjon ikke er noe kun enkeltindivider i IAAF har bedrevet.

«Korrupsjon har vært innarbeidet i organisasjonen», fastslår Pound-utvalget i sin rapport.

Diack pekes ut

Tidligere IAAF-president Lamine Diack, som ble erstattet som president av britiske Sebastian Coe i august i fjor, gis skylden for at korrupsjon og bestikkelser kunne finne sted i et av verdens største særforbund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I rapporten som ble lagt fram torsdag skriver utvalget at Diack «godkjente og synes å ha hatt personlig kjennskap til den svindelen og utpressingen av utøvere som fant sted som følge av den illegitime styringsstrukturen som han selv innførte».

Les også: Mener det trengs en revolusjon for å redde friidretten

Dopingskandalen i internasjonal friidrett:

* 3. desember 2014: Den tyske TV-kanalen ARD sender en time lang dokumentar der det blir fremsatt påstander om systematisk og statlig sponset dopingbruk blant russiske friidrettsutøvere.

* 5. desember 2014: Den internasjonale olympiske komité (IOC) ber om at dopingpåstandene etterforskes. President Thomas Bach sier: – Vi er fast bestemt på å komme til bunns i dette.

* 11. desember 2014: Den russiske friidrettspresidenten Valentin Balakhnitsjev, som også er økonomisjef i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), og IAAFs markedskonsulent Pape Massata Diack, sønn av tidligere friidrettspresident Lamine Diack, trekker seg fra stillingene sine som følge av at forbundets etiske komité etterforsker påstander om korrupsjon og doping.

* 16. desember 2014: Verdens antidopingbyrå (WADA) setter ned et tre mann stort uavhengig granskingsutvalg som skal se nærmere på påstandene. Utvalget ledes av byråets tidligere sjef Dick Pound.

* 1. august 2015: ARD sender en ny dopingdokumentar med nye beskyldninger mot russisk og kenyansk friidrett. ARD og avisen The Sunday Times hevder å ha fått tak i en database som inneholder 12.000 blodprøver fra 5.000 friidrettsutøvere. Prøvene skal vise «ekstraordinære» dopingnivåer. IAAF anklages for ikke å ha fulgt opp åpenbart positive prøver avgitt av både verdensmestere og OL-vinnere.

* 2. august 2015: WADA-president Craig Reedie hevder at de nye opplysningene ryster friidrettens grunnvoller.

* 4. august 2015: Fransk politi sikter tidligere IAAF-president Lamine Diack for korrupsjon. Den 82 år gamle senegaleseren mistenkes for å ha mottatt bestikkelser for å skjule dopingsaker. Diack siktes også for hvitvasking av penger. Diacks advokat samt IAAFs tidligere antidopinglege Gabriel Dolle anklages også korrupsjon.

* 6. august 2015: IAAF starter disiplinærsak mot Pape Massata Diack, Balakhnitsjev, Dolle og Alexei Melnikov. Sistnevnte er tidligere sjef for de russiske langdistanseløperne og kappgjengerne.

* 9. august 2015: WADA publiserer den første rapporten om friidrettsskandalen. Byrået ber om at russiske utøvere utestenges fra internasjonale konkurranser inntil statlig sponset dopingbruk er utryddet.

* 13. august 2015: IAAFs 26 mann store styre suspenderer Russland.

* 14. august 2015: Kenya etablerer under press et nasjonalt antidopingbyrå.

* 15. august 2015: IAAF-president Sebastian Coe hevder forbundet burde vært mer «på alerten» med hensyn til russiske doping.

* 18. august 2015: WADA suspenderer det russiske antidopingbyrået RUSADA.

* 30. august: Tre kenyanske friidrettstopper suspenderes som følge av mistanker om at de har forsynt seg av sponsorpenger og undergravd dopingkontroller.

* 17. desember 2015: Ledelsen i det russiske antidopingbyrået trekker seg.

* 7. januar 2016: IAAFs etiske komité utestenger Balakhnitsjev og Pape Massata Diack på livstid for å ha orkestrert bestikkelser for å skjule positive dopingprøver.

* 11. januar 2016: Det britiske friidrettsforbundet ber om at alle internasjonale verdensrekorder strykes, for å gi friidretten en frisk og dopingfri start.

*13. januar 2016: Tidligere generalsekretær i IAAF, Pierre Weiss, bekrefter at han kontaktet det russiske friidrettsforbundet to ganger vedrørende det store antallet dopingsaker.

* 13. januar 2016: Sebastian Coe insisterer på at IAAF ikke dekket over positive russiske dopingprøver.

* 14. januar 2016: Den andre delen av WADAs granskingsrapport offentliggjøres. Tidligere IAAF-president Lamine Diack gis her skylden for korrupsjonen som har funnet sted i forbundet i en årrekke. Rapporten fastslår også at ledere i IAAF må ha kjent til de positive dopingprøvene som er holdt skjult. Samtidig hevdes det av utøvere skal være presset for penger mot at positive prøver ikke når offentligheten.

Rapporten fastslår at måten i IAAF ble styrt på, ikke gjorde det mulig å forhindre korrupsjon, og at grunnleggende mekanismer for god styring ikke var på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Diacks sønn Papa Massata Diack, tidligere markedskonsulent i IAAF, er én av flere friidrettstopper som etterforskes av franske myndigheter. Sammen med blant andre en advokat ble han engasjert av IAAF utenfor den offisielle organisasjonsstrukturen, men bidro likevel i den daglige driften av forbundet.

Les også: FIFA sparket generalsekretær Jerome Valcke

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere nasjoner

Det konkluderes også med at dopingskandalen innbefatter flere nasjoner enn bare Russland.

– IAAF har vært utilstrekkelige i sin håndtering av flere nasjoner, der iblant Russland, skriver Pound.

Han konkluderer videre med at sittende IAAF-president Sebastian Coe er rett person til å lede den skandaleombruste forbundet ut av den krisen det nå befinner seg i.

– Når det gjelder Lord Coes evne til fortsatt å være IAAFs øverste leder, mener jeg at dette er en strålende mulighet til å komme seg uten av dette under en sterk leder, sa Pound.

Første del av granskningsrapporten ble offentliggjort i november. Den førte til at Russland ble utestengt fra det internasjonale forbundet, med den følge av russerne på ubestemt tid mistet retten til å arrangere mesterskap samt delta i internasjonale konkurranser.

Russisk friidrettstopp avviser korrupsjon

Den tidligere russiske friidrettspresidenten Valentin Balakhnitsjev hevder torsdagens WADA-rapport ikke avdekker noen tegn til korrupsjon i hans regjeringstid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Balakhnitsjev sier videre til det russiske nyhetsbyrået R-Sport at han ikke ser noen grunn til å vente på en rettferdig behandling verken av Verdens Antidopingbyrå (WADA) eller Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Balakhnitsjev, som også har vært kasserer i IAAF, trakk seg fra sine verv som følge av avsløringene. Nylig besluttet IAAFs etiske komité at russeren skal utestenges fra idretten på livstid. Balakhnitsjev har anket straffen.

I Pound-rapporten som ble lagt fram torsdag fremheves også det personlige vennskapet mellom Russlands president Vladimir Putin og tidligere IAAF-president Lamine Diack. Sistnevnte pekes ut som den som har organisert og kjent til korrupsjonen som har pågått i det internasjonale forbundet.

I rapporten heter det at IAAF-advokat Huw Roberts konfronterte Diack med ni uløste russiske dopingsaker foran VM i Moskva i 2013, og at flere av de aktuelle løperne var påmeldt til mesterskapet.

Diack skal da ha forklart at «han var i en vanskelig posisjon, som bare kunne løses av president Putin, som han hadde blitt venn med».