Skiflygings-VM i skrekkbakken Kulm

Østerrikeren Thomas Morgenstern falt stygt på trening i skiflygingsbakken Kulm 10. januar 2014. Morgenstern var tilbake i bakken til OL i Sotsji samme år, men valgte å legge opp etter endt sesong.
Østerrikeren Thomas Morgenstern falt stygt på trening i skiflygingsbakken Kulm 10. januar 2014. Morgenstern var tilbake i bakken til OL i Sotsji samme år, men valgte å legge opp etter endt sesong. Foto: EPA/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kulm er skibakken hvor man har kanskje har opplevd flest stygge fall. Fra fredag avgjøres skiflygings-VM i den beryktede bakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Roar Ljøkelsøy kan se tilbake på flere gode opplevelser i den spesielle bakken. For ti år siden i 2006 forsvarte han sitt skiflygingsgull fra to år tidligere. Han var også med å forsvare laggullet.

En rask sjekk på YouTube, med et søk på stygge fall og hopp, gir flest treff på Kulm. Innslaget med flest visninger er skrekkfallet til rutinerte Thomas Morgenstern i 2014.

Han mistet kontrollen over kulen og deiset i bakken, og han trillet bevisstløs og forslått nedover unnarennet før han ble liggende tilsynelatende livløs i overgangen. Den østerrikske storhopperen kom tilbake senere i sesongen og var blant annet med til OL, men valgte å legge opp etter endt sesong.

(Artikkelen fortstter under videoen)

Se klippet av Morgensterns fall her:

Fallene til Rolf Åge Berg og tyske Ulf Findeisen fra 1986 står også som skrekkeksempler på hvor farlig skiflyging under vanskelige forhold kan være.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har derimot skjedd mye positivt siden den gang, ikke minst med måten man hopper på (v-stil) og utstyret til hopperne.

Les også: Stjernen: – Det var et helvete

Nytt stygt fall

Likevel opplevde man et nytt fall da prøvehopperne testet bakken onsdag. 23 år gamle Lukas Müller falt stygt og ble sendt til sykehus med helikopter med en alvorlig ryggskade.

– Jeg kan ikke si annet enn at jeg likte bakken i Kulm ganske godt, for jeg har både en seier, en annen- og en tredjeplass der, sier Anders Bardal til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men selv om jeg likte meg i kjempebakken, er det mange som har hatt vonde opplevelser der, som Thomas Morgenstern, legger han til.

Foran fjorårssesongen ble det gjort en del endringer på bakken. Den har blant annet fått bakkestørrelse 225 og noe annerledes profil. Det blir neppe noen ny verdensrekord i Kulm under VM. Fjorårets verdenscup der viste at Severin Freunds 237,5 meter var veldig langt i nede i overgangen til sletta, og det er tross alt 14 meter opp til Anders Fannemels 251,5 meter fra Vikersund i fjor vinter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv har jeg ikke hoppet i den nye bakken, men de andre sier den er blitt mye bedre. nå ser jeg fram til å følge helgens VM fra sofakroken, forteller Bardal, som tok sølv i det forrige skiflygings-VM bak Severin Freund for to år siden i tsjekkiske Harrachov.

Les også: Hoppsjefen: – De færreste kan forstå det Kenneth gjør

Tre norske gull

Norge har alltid hatt gode skiflygere, men har kun vunnet VM tre ganger, ved Roar Ljøkelsøy (2004 og 2006) og Ole Gunnar Fidjestøl (1998).

Norge vant de to første lagkonkurransene som ble arrangert i 2004 og 2006, men måtte nøye seg med bronse i 2008. I 2010 ble det sølv bak Østerrike. I 2012 på hjemmebane i Vikersund ble det en skuffende fjerdeplass. Kun verdensrekordholder Anders Fannemel er tilbake fra det VM-laget.

Les også: Mye surr for Fannemel

Nettopp Fannemel skuffet under fjorårets renn i Kulm. Han hadde vist god form i forkant av hoppuka, men mistet litt av peppen ved årsskiftet. Da det var skiflyging under vanskelige forhold i Kulm, var han en skygge av seg selv. Han fant derimot tilbake til de gode taktene i midten av februar hvor han først fant i Willingen før det var skiflyging i Vikersund, og alle vet jo hvordan det endte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har seks gode hoppere i Kenneth Gangnes, Johann Forfang, Daniel-André Tande, Andreas Stjernen, Anders Fannemel og Joachim Hauer. De skal først kjempe om fire ledige VM-plasser i det individuelle rennet som starter fredag og avsluttes lørdag. Søndag er det lagkonkurranse.

Les også: Fortvilet Tande ville gjemme seg

SE VIDEO: Jacobsen raskest også bak rattet:

SE VIDEO: Hoppgutta kjølte seg ned i -110: