IAAF fryktet for utøveres liv, stoppet dem ikke

IAAF-president Sebastian Coe har mye å bekymre seg over for tiden. Nå kommer nye avsløringer om forbundets holdning til doping.
IAAF-president Sebastian Coe har mye å bekymre seg over for tiden. Nå kommer nye avsløringer om forbundets holdning til doping. Foto: Jean-pierre Amet / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede i 2009 visste Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) at russiske friidrettsutøveres blodverdier var så høye at det var fare for livene deres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det avsløres i dokumenter nyhetsbyrået AP har fått tilgang til.

Byrået viser til et brev fra Pierre Weiss, daværende generalsekretær i IAAF, til den nå livstidsutestengte russiske friidrettspresidenten Valentin Balakhnitsjev om blodverdier målt under VM i Berlin i 2009 og VM halvmaraton i Birmingham samme år.

Les også: Sport på TV i helgen

– Dessverre har jeg ikke gode nyheter angående blodverdiene til de russiske utøverne i Berlin. De var igjen ekstremt høye, og mye høyere enn verdiene til noe annet lands utøvere, skrev Weiss.

Ved mesterskapet i Birmingham var det enda verre. Ifølge Weiss var det «noen av de høyeste verdiene vi har sett siden vi begynte å teste blodverdier».

– Ikke bare snyter disse utøverne sine konkurrenter, men med slike verdier setter de egen helse og til og med egne liv i svært alvorlig fare, skrev Weiss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I brevet skriver Weiss at resultatene fra Berlin gir grunn til å mistenke systematisk bloddoping eller bruk av EPO eller lignende stoffer. Dersom det hadde vært en ordning med startnekt ved høye blodverdier, ville sju russiske deltakere ifølge Weiss blitt hindret fra å delta. To av dem vant gull i sine øvelser.

En talsperson for IAAF sier til Reuters at brevene ikke er bevis for at IAAF har gjort noe galt og hevder at korrekt prosedyre ble fulgt.

Les også: Isinbajeva ber om rettferdighet og for sitt olympiske liv

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kastet ut i krise

Friidretten ble kastet ut i krise i fjor, da en uavhengig kommisjon nedsatt av Verdens antidopingbyrå (WADA) la fram første del av sin rapport. Den omhandlet systematisk doping i russisk friidrett og korrupsjon for å dekke over det.

Russland ble som en følge av rapporten utelukket fra internasjonale konkurranser på ubestemt tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En WADA-talsmann sa onsdag at implikasjonene i AP-saken er «høyst bekymringsfulle».

– Om dette er ny informasjon, og WADAs uavhengige kommisjon ikke allerede har undersøkt dette, vil det kreve ny etterforskning, sa han.

WADA-kommisjonen skal torsdag legge fram annen del av sin rapport, som ventes å inneholde sprengstoff.

Les også: Russisk friidrettssjef til nytt angrep på IAAF

To veier videre

Et internt IAAF-notat fra 2011, som også offentliggjøres av AP, skisserer to ulike måter å behandle russiske utøvere som blir dopingtatt.

Profilerte utøvere, som ville vært medaljekandidater i London-OL året etter, skal straffes på vanlig vis. Det foreslås imidlertid en «hurtig og diskret» behandling av mindre kjente utøvere, som ikke er så profilerte at det vil vekke oppsikt når de plutselig slutter å konkurrere.

IAAF hevder at dette ikke betyr at dopingsaker ble feid under teppet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I 2011 var det svært mange mistenkelige blodprofiler etter innføringen av biologiske pass. Ettersom det kan ta 18 måneder å behandle en sak, måtte vi prioritere dem som gjaldt potensielle medaljevinnere i OL, hevder forbundet overfor Reuters.

– Ingen saker ble skjult eller lagt bort, IAAF håndterte dem bare i prioritert rekkefølge. Samtlige utøvere er etterforsket.

Les også: IAAF holder tilbake dopingrapport