Ingvild ga blaffen i alle råd og triumferte

Ingvild FLugstad Østberg har fått en luke til favoritten Therese Johaug i Tour de Ski.
Ingvild FLugstad Østberg har fått en luke til favoritten Therese Johaug i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingvild Flugstad Østberg (25) stolte blindt på egen taktikk og mener at det hjalp henne til sin aller første verdenscupseier i et distanserenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjøvik-jenta er blitt bedre dag for dag gjennom de tre første etappene av årets Tour de Ski.

Søndag gikk hun ut 4,5 sekunder bak ledende Therese Johaug på den 3. etappen over fem kilometer i fri teknikk.

Østberg var usikker på taktikken før start, men til slutt var det hun som hadde det største gliset. Hun skrek og jublet som besatt da hun passerte mållinjen. Så mye jublet hun at hun tror hun kommer til å bli veldig flau om hun en gang får se TV-bildene fra oppløpet.

– Jeg var litt usikker på taktikken, egentlig. Alle mente at jeg måtte ta det med en gang, og jeg har jo farten inne til det. Men jeg har også sett Therese på distanse i år, og hun går veldig fort i starten. Så jeg bestemte meg for å gå kontrollert ut og se om det var mulig å ta noe innpå. Jeg klarte å komme i rygg, men da trodde jeg hun ville sette på turboen. Så øynet jeg sjansen i den siste bakken og tok den. Jeg er veldig fornøyd med at jeg stolte på egen taktikk. Jeg er blitt så gammel nå at jeg kan stole på meg selv, sa Østberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sundby økte til Northug og Tour-rivalene

Artikulert

25-åringen fra Gjøvik er flink til å snakke for seg, og selv om de hardeste konkurrentene ikke ble overrasket over hennes seier, så tror vi henne når hun selv har en litt annen oppfatning.

– Jeg er veldig overrasket. Hun (Therese) har vist et helt annet nivå enn oss andre i distanserenn så langt i vinter, og jeg var helt overbevist om at hun ville gå fra meg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvordan er følelsen når du skjønner at det ikke skjer og at du lykkes?

– Den er den beste følelsen. Jeg har aldri hatt noen «downår», men hatt framgang hvert år. Det er så mange år og timer med slit og prioriteringer, og det å få betalt på denne måten er veldig morsomt.

Les også: Uhrenholdt Jacobsen hjem fra Tour de Ski

Selvtillit

Østberg ble nummer to på fredagens sprint. Det var ikke overraskende. 2.-plassen bak Johaug i lørdagens 15 kilometer var det enda mer sus over, og Østberg erkjenner at det ga henne ekstra tenning foran søndagens renn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble et renn som landslagstrener Egil Kristiansen karakteriserte som hennes beste distanserenn noensinne.

– Fikk du ekstra selvtillit etter lørdagen 2. etappe?

– Ja, det er klart at du får troen på det, og du tenker at kanskje kan jeg henge på Therese. Det er jo en grunn til at jeg tenkte det, for sist vi gikk en 5-kilometer, så slo hun meg sikkert med et halv minutt. Du får selvtillit av gode renn. Du blir veldig fornøyd når du lykkes, men jeg er også realistisk og vet at det kommer nye dager der det kan føles helt annerledes.

– Tirsdag er det klassisk sprint i Oberstdorf?

– Sprint er en bra distanse for meg, og jeg tipper at vi også ser Therese i en semifinale. Jeg føler meg ganske trygg på hvem som vil stå på topp øverst i slalåmbakken, men det er viktig for meg å få så mange sekunder som mulig hele veien.