Sundby lekte med konkurrentene

Martin Johnsrud Sundby vant den andre etappen i Tour de Ski.
Martin Johnsrud Sundby vant den andre etappen i Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Martin Johnsrud Sundby takket rivalene for følget etter drøyt halvgått løp og tok en knusende overlegen seier på 2. etappe i Tour de Ski lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I mål var 31-åringen hele 34,6 sekunder foran annenmann Petter Northug etter den klassiske tremila i sveitsiske Lenzerheide. Seieren sendte forhåndsfavoritten opp i klar ledelse sammenlagt i Tour de Ski. Foran de kommende etappene leder Sundby med ett minutt og 18 sekunder på Northug.

Didrik Tønseth sørget for at det ble tre nordmenn på seierspallen i Sveits lørdag, og Sjur Røthe fulgte opp storeslemmen med fjerdeplass.

– Dette var like tøft som jeg hadde sett for meg. Det var steinhardt. Jeg kjente sprinten godt de to første rundene, men heldigvis kom kroppen seg etter hvert, sa Sundby til NRK etter målgang.

– Jeg prøvde å bruke mine sterke sider og gjøre de andre ukomfortable, smilte han videre.

Les også: Johaug satte verdenscuprekord

Høy fart

Sundby bidro til å sette høy fart i fellesstarten allerede fra start. Sammen med et kobbel av norske løpere ledet Røa-løperen an i feltet, og etter 18 kilometer tråkket han for alvor til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sundby fikk raskt mange sekunders luke til forfølgerne, og den ga han aldri fra seg på den siste drøye mila. I stedet økte 31-åringen avstanden kolossalt. Bak vinterens suverene langrennsløper på herresiden ble det en fortvilet kamp for å begrense tidstapet.

Underveis plukket i Sundby i tillegg ett minutt og fem sekunder i bonussekunder. Dermed leder Røa-løperen Tour de Ski klart foran søndagens ti kilometer lange jaktstart i fri teknikk i Lenzerheide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Northug avanserte

Northug åpnet lørdagens etappe forsiktig og var ikke med i teten da Sundby & co. kjempet om bonussekunder på de første to rundene. Etter hvert avanserte imidlertid medaljegrossisten fra Mosvika i feltet, og på den siste mila bidro Northug i jakten på Sundby.

– Dette var brutalt. Det ble kjørt hardt fra 15 kilometer og inn. Min plan var å ligge anonymt fram til runde fire eller fem, og deretter gå fort og ta bonussekunder på de siste rundene, sa Northug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjur Røthe beviste med sin fjerdeplass at tredjeplassen på den klassiske 15-kilometeren i Toblach før jul ikke var noe blaff. Vossingen, som tidligere har fått merkelappen skøytespesialist, er for alvor i ferd med å gå på seg selvtillit i klassisk stil. Lørdag gjorde han mye av drajobben i gruppa bak Sundby på den siste tunge mila.

Hans Christer Holund var blant de mest uheldige norske løperne på lørdagens fellesstart. Nittedal-gutten brakk staven allerede på den første runden og havnet helt sist i feltet. Det ødela alle muligheter til en plassering i toppen av resultatlistene. Til slutt ble det 14.-plass.